A vallásos, veterán és meleg politikus, akinek az amerikaiak sem tudják kimondani a nevét

Nagy Gábor

3 perc

2020.03.15. 07:30

Az, hogy Joe Biden a demokrata elnökjelöltség megszerzésének a kapujához érkezett, több taktikus és korai visszalépésnek köszönhető, amivel összpontosították számára a mérsékeltek szavazatait a balszárnyat képviselő Bernie Sandersszel szemben. Az egyik, saját esélyeit önként feladó aspiráns Pete Buttigieg, aki máris történelmet írt azzal, hogy meleg politikusként komoly pályázónak bizonyult.

Amikor Jesse Jackson polgárjogi harcos az 1984-es demokrata konvención elmondta a beszédét, hiába nem volt esélye elnyerni az elnökjelöltséget, az, hogy komoly pályázónak tekintették, sokakban elültette a reményt, hogy az Egyesült Államoknak egyszer afroamerikai elnöke is lehet. Barack Obama sikerére 24 évet kellett várni. Még nem tudni, a 38 éves Pete Buttigieg milyen szerepet kap a júliusi demokrata konvención, de ő az első komolyan vett meleg elnökjelölt-aspiráns, akinek a fiatalsága miatt

akár három évtizede is van arra, hogy maga váltsa valóra a személye által felkeltett reményeket.

Különösen, hogy a szuperkedd előtti taktikus visszalépésével segítette a centrumot képviselő Joe Bident, aki novemberi győzelme esetén a találgatások szerint miniszteri vagy ENSZ-nagyköveti poszttal is megjutalmazhatja a párt új generációjának legfelkészültebb politikusaként emlegetett Buttigieget.