A hizlaló környezet -Egyél és fogyj!

Téved, aki azt gondolja, hogy manapság azért eszünk, mert éhesek vagyunk. Ez a legritkább.

  • HVG Pszichológia 360 HVG Pszichológia 360
A hizlaló környezet -Egyél és fogyj!

Manapság a népegészségügy „legsúlyosabb” kihívása és kudarca az elhízás megelőzése és kezelése. Az 1960-as évek óta a fogyasztói társadalmakban megnégyszereződött az elhízottak száma. Még soha­sem volt az emberiség ilyen kövér, mint ma. És a tendencia folytatódik.

Az elhízás hátterében az élelmiszerek túlfogyasz­tása áll. Az éhséget és az evést belső és külső ténye­zők egyaránt kiválthatják. Belső tényezők például a fiziológiai jelzések (vércukorszint-csökkenés, üres gyomor, testhőmérséklet-csökkenés stb.), vagy ép­pen – alig tudatosodó – lélektani impulzusok (pl. érzelmi evés, amikor megnyugtatás miatt eszünk). Az evést ugyanakkor külső, környezeti tényezők (ün­nepi fogások, ínycsiklandozó ingerek, reklámok) is gerjeszthetik. Korábban az elhízást belső tényezők­kel (pl. akaratgyengeséggel) magyarázták. Manapság a tudományos érdeklődés az egyéni viselkedésről a környezeti tényezők irányába fordul, tekintettel arra, hogy az elhízás tömegessé válása egyre inkább a tár­sadalmi változásokra tereli a figyelmet.