Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

Nem mindig tudod megjósolni döntéseid következményeit, de bizonyos kérdések feltételével nagyobb megértést szerezhetsz arról, mi a jó a számodra.

A döntések meghozatala előtt valószínűleg magad is annyi háttér információt szerzel meg, amennyit csak tudsz, de még így is számtalan hiányos információval szembesülsz a nap végén. Létezik azonban néhány kérdés, mely segíthet a következő lépés megtételében

#1. Mennyire fontos ez a döntés a dolgok nagyobb rendszerében?

Nem minden döntésnek ugyanakkora a súlya. Egyes döntések csak a jelenbeli helyzeteinkre vannak befolyással, nincsenek hosszú távú következményeik, nem érdemes tehát túl sokat izzadni felettük Mike Whitaker szerző szerint. Ezért mielőtt megszállottjává válnál annak a gondolatnak, hogy a döntésed igazán kemény és súlyos, gondolj arra, mennyire lenne hatással a mindennapi életedre. Whitaker úgy véli, hogy mielőtt nagy döntések előtt állunk (amik évente maximum 1-2 alkalommal fordulnak elő szerinte), ezeket a stratégiákat kövessük:

  • Tartsd meg az öt legfontosabb célt, és koncentrálj rájuk.
  • Határozd meg a prioritást, és vedd figyelembe a döntéshozatal során.
  • Keresd meg az ehhez a célhoz igazodó legjobb döntést.
  • Azonosíts a jó irányba történő elmozdulás előnyeit.

#2. Mennyi ideig tart meghoznom egy döntést?

Kétféle döntéshozó létezik Laura Vanderkam szerző szerint, a maximalisták, akik a legjobb lehetőséget akarják megtalálni, és az elégedettek, akik kritériumokat állítanak fel, és a döntést ezek alapján hozzák meg. Úgy tűnhet, hogy a maximalisták rendelkeznek a legjobb megközelítéssel, de sajnos ez épp, hogy megbénítja a döntéshozatalt. Az elméjük egy hátsó szegletében ugyanis mindig tudják, hogy lehet még ennél is jobb döntést hozni. Ha ebbe a táborba esel, Elizabeth Grace Saunders coach azt tanácsolja, hogy határozz meg egy időintervallumot a döntéshozáshoz. Ha sikerült időn belől teljesítened, jutalmazd meg magad valamivel.

#3. Mit tanácsolnék másnak egy hasonló helyzetben?

Nézzünk szembe a ténnyel, sokkal jobb döntéseket tudunk hozni mások helyett. Egy kutatásból bebizonyosodott, hogy sokkal jobb döntéseket tudunk hozni mások nevében, hiszen kevésbé vagyunk érzelmileg bevonódva a helyzetbe, és egyfajta tanácsadói szerepkörben tetszeleghetünk, így nem függünk a döntés következményeitől. Ezért ha úgy érzed, hogy bizonytalan vagy, lépj hátra egyet, és tedd fel magadnak a kérdést, mit tanácsolnál, ha másvalaki lenne a te helyzetedben. Gondolj olyasvalakire, aki nem áll túl közel hozzád, hogy teljesen szenvtelen lehess.

#4. Mit mond a hatodik érzékem?

Bár az intuíció nem lehet döntő tényező (hiszen a kutatások azt mutatják, hogy gyakran tele van olyan előítéletekkel, amelyek semmibe veszik a racionalitást), nem szabad figyelmen kívül hagynod. Az intuíció ugyanis jelzi érzelmeinket az adott kimenetel felé. Miután feldolgoztad az adott érzelmeket, és megértetted, honnan származnak, sokkal nagyobb tered lesz arra, hogy ésszerű döntést hozz.

Fast Company cikke alapján


Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.