KITE Zrt.
KITE Zrt.
Tetszett a cikk?

A műholdas helymeghatározás, navigáció és 3D-s alkalmazások segítségével a talajműveléstől a betakarításig, mind precízen megvalósíthatók a szántóföldi műveletek. A legújabb 3D technológiákkal nem csak olcsóbbá és fenntarthatóbbá válik a mezőgazdasági termelés, de nagymértékben csökken az erózió és a belvízkár.

Sokszor halljuk, hogy a vízkészleteinkkel takarékosan kell bánnunk, ugyanakkor időnként a víztöbblet, a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozhat gondot. A legtöbb városi embernek egy nagy eső leginkább nehezebb közlekedést, dugókat jelent, hogy már megint esernyőt kell vinnünk magunkkal, illetve, hogy esetleg el kell halasztanunk egy jó kis szabadtéri programot. Másoknak a mezőgazdaságban ugyanezek a nagy esőzések, vagy a tavaszi gyors hóolvadás és az utánuk megmaradó belvíz komoly hozamkiesést és bevételcsökkenést jelenthetnek. Idén annyi volt a belvíz, hogy tavasszal a földeken kisebb tavakat lehetett látni. A belvíz azonban nemcsak a szántóföldeken, hanem lakott területeken és épületekben is kárt tesz. Bár a Kárpát-medencében a belvíz nem éppen szokatlan jelenség - ahogy az árvíz vagy az aszály sem - az utóbbi évtizedben a szélsőséges időjárás következtében az árvizek, belvizek országszerte jelentős károkat okoztak. Nem véletlen, hogy a belvíz megelőzésére, elvezetésére egyre fejlettebb és komolyabb technológiák, újabban 3D-s alkalmazások is megjelentek.

3D nyomtatással kisebb mezőgazdasági eszközöket, alkatrészeket is lehet nyomtatni. Egy nemzetközi humanitárius szervezet például egyszerűbb mezőgazdasági eszközök nyomtatását teszi lehetővé kézzel dolgozó nők számára Afrikában, így könnyítve meg és gyorsítva fel azok munkáját (nem beszélve arról, hogy a fejlesztés a gyermekmunkára való igényt is jelentősen visszaszorítja).

Azonban a 3D technológiák alkalmazása a mezőgazdaságban nem áll meg az egyszerűbb eszközök nyomtatásánál. A 3D modellezés lehetővé teszi a víz elvezetésére szolgáló ároknyitás precíz megtervezését, amellyel jelentősen csökkenteni lehet a belvíz által okozott hozamkiesést és a károkat. Ha a földeken belül megfelelő helyeken árkokat nyitnak, amelyek egy vízgyűjtőbe, például patakba torkollnak, akkor talajerózió nélkül elvezethető a víz, és megelőzhető a belvíz kialakulása. A szántóföldek RTK antennával felszerelt terepjáróval történő feltérképezése során a területekről részletes 3 dimenziós domborzati térkép készül. Ezeken a térképeken modellezni lehet a víz lefolyási irányát, hogy hol állhat meg a víz, vagy hogy hol alakulhatnak ki kisebb "tavak" (vízösszefolyás térképek). A 3D modellezés alkalmazásával pontosan meghatározható, hol és hogyan a legoptimálisabb a felszíni vízelvezető árkokat kialakítani. Az árkokat később füvesítik és rendszeresen karbantartják. Jól mutatja a precíziós agrártechnológiákkal foglalkozó ábra, hogy hogyan történik mindez.

A belvízre való felkészülés és a belvíz elvezetése nélkül azonban sajnos egyre nagyobb gondokra számíthatnak azok, akik nem tartanak lépést a technika fejlődésével. A klímaváltozás kapcsán a Magyarországra vonatkozó éghajlati modellek szerint arra számíthatunk, hogy a csapadék összmennyisége kissé csökken, és az éven belüli megoszlása kedvezőtlenül alakul a jövőben. Ritkább és intenzívebb csapadékhullás várható, az esőzések során gyakrabban hullik majd le rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék. Ezek elősegítik a belvíz kialakulását, ugyanakkor a szárazabb időszakok, aszályok hossza is várhatóan megnő. A nagy esőzésekkor megjelenő többletcsapadékot és belvizet fontos valahova elvezetni a szántóföldekről, ugyanakkor, ha ezt megfelelő víztározókban összegyűjtik, akkor később a gazdák akár fel is használhatják egy szárazabb időszakban az öntözésnél. A belvíz elvezetése és későbbi felhasználása is hozzájárul ahhoz, hogy a hazai mezőgazdaság felkészüljön és könnyebben alkalmazkodjon az éghajlatváltozás hatásaihoz.

Vízelvezető árkok

A precíziós gazdálkodás a 3D-s térképekkel, modellezéssel, a jól tervezhető agrotechnológiákkal, vízelvezetéssel környezetkímélő módon növeli a mezőgazdaság hatékonyságát. Az erózióvédelem megvédi a talajt. Kevesebb műtrágya és növényvédőszer célzottabb felhasználása válik lehetővé, ami csökkenti a környezetterhelést, és ugyanakkor olcsóbbá teszi a növénytermesztést, élelmiszertermelést. Mindez hozzájárul a fenntartható mezőgazdaság megvalósításához.Az oldalon elhelyezett tartalom a KITE Zrt. közreműködésével jött létre, a cikkeket egy független szerkesztőség írta, ezek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.