szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mikor vezették be a világ első sebességkorlátozását? Mekkora a világ legnagyobb motorja? Mennyivel ment a leggyorsabb szárazföldi jármű? Íme, öt érdekes tény az autózás történetéből.

1. Sebességkorlátozás

A világ első sebességkorlátozását az Egyesült Királyságban vezették be, 1861-ben. A 155 évvel ezelőtt bevezetett szabályozás értelmében maximum 10 mérföld/órával, vagyis 16 km/h-val lehetett közlekedni. Az Amerikai Egyesült Államokban 1901 májusában hozták az első ilyen rendeletet, Connecticutban. A városon belül 19, városon kívül 24 km/h-val lehetett hajtani.

2. Autópálya

A világ első autópályája (vagy legalábbis az ehhez hasonló útszakasz) a berlini AVUS volt. Magántőkéből épült 1921-ben, és fizetni kellett a használatáért. Emiatt leginkább csak futam- és tesztszakaszként szolgált. A ténylegyesen a közforgalom számára 1932. augusztus 6-án adták át az első autópályát, szintén Németországban. A Köln és Bonn közötti (a mai A555-ös) út 3 évig épült.

3. Sebességrekord

A világ első szárazföldi sebességrekordját 1898. december 18-án Franciaországban állította be Gaston de Chasseloup-Laubat, aki egy villanymotor hajtotta autóval teljesítette a feltételeket. A végsebessége 63,15 km/h-ra volt. 100 km/h-ra fölött a belga Camille Jenatzy teljesített először 1899. április 29-én, ő 105,88 km/h-t ért el. A jelenlegi rekorder a brit Andy Green, aki egy gázturbinás sugárhajtóművel érte el az 1228 km/h-t. Ez volt az első hangsebesség feletti rekord, amelyet szárazföldön közlekedő járművel elértek. Egy új fejlesztésű járművel most ezt készülnek megdönteni.

4. Elektromos autó

Az elektromos autók feltalálását Jedlik Ányos nevéhez kötik. A magyar feltaláló 1828-ban az általa megalkotott villanymotort megpróbálta egy négykerekű járműhöz is társítani. Az első, használható elektromos autót 1859-ben a francia Gaston Planté alkotta meg, aki már tölthető akkumulátorral látta el a gépét.

5. A világ legnagyobb motorja

A világ legnagyobb motorja a he Wärtsilä RT-flex96C. A 14 hengeres gép 13,5 méter magas, 26,6 méter hosszú, a súlya pedig több mint 2300 tonna. A világ legnagyobb dugattyús motorjaként számon tartott motort a konténerszállító hajók mozgatásához tervezték. 109 ezer lóerős.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni