szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az oldalütközésekkel szemben a legvédtelenebbek manapság is az autók. Egy ilyen, a becsapódást „előre látó” és reagáló külső légzsákrendszer remek ötletnek tűnik a biztonság növelésére.

Az egyik legnagyobb autóipari beszálló az német/amerikai ZF, amelyet első sorban váltói révén lehet ismerni, de mivel számtalan céget tömörít, biztonsági fejlesztéseket is végeznek.

Most bemutattak egy olyan biztonsági eszközt, amely szerintük a világ első, ütközés előtti külső légzsákrendszere. Összességében, ez technikailag valóban igaz, mert külső légzsákot csinált már a Volvo, a Land Rover és a Subaru is, de ezek jellemzően a motorháztetőre nyitódtak ki.

©

Az oldalirányból érkező ütközések rengeteg súlyos sérülésért felelősek, az autók ezen részének gyengébb szerkezeti jellege miatt.

A ZF koncepciójában a légzsákok az autó speciális érzékelőihez vannak csatlakoztatva, amelynek vezérlése kritikus helyzetben úgy dönthet, bekapcsolja a külső légzsákokat, amelyek 150 milliszekundum alatt felfúvódnak. A külső légzsák kapacitása 280-400 liter, körülbelül 5-8-szor annyi, mint egy normál légzsáké.

A külső légzsákok jelenleg abszolút tesztfázisban vannak, a sorozatgyártásnál még messze nem tartanak, a ZF a rendszer tökéletesítésén dolgozik.

Az ötlet nagyon érdekes, de vélhetően a tesztelési folyamat közepén járhatunk, emiatt is van, hogy a ZF egyelőre csak egy „lufiautót” használ becsapódó elemként a tesztben.

Nyilván az oldalról érkező erőknek sem szabad átadódnia a légzsákon keresztül a jármű felé, mert akkor az csak átlökné a becsapódást elszenvedő autót esetleg egy még veszélyesebb helyzetbe, még ha az oldala nem is törik össze.

Mindenképpen relevánsabb lesz majd megmutatni ugyanezt a jelenetet egy rendszer nélkül autóval, majd utána külső oldallégzsákos valódi autóval, ha fejlesztés a vége felé jár.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Fehér Norbert rátámadt a spanyol börtönőrökre, öt embert küldött kórházba

Fehér Norbert rátámadt a spanyol börtönőrökre, öt embert küldött kórházba