szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akkor alkalmazzák, ha valakinek a közúti közlekedési szabályok iránti teljes közömbössége bizonyított.

Adott esetben állandósult és súlyos jellemhiba miatt is el lehet tiltani valakit a vezetéstől – mondta Borbély Zoltán közlekedési szakjogász hétfő reggel az M1 csatornán.

A műsorban a múlt csütörtöki súlyos autóbalesetről beszéltek, amely a horvát autópálya egyik fizetőkapujánál történt, és amelyben magyarok is megsérültek.

Az ügyvéd erre reagálva elmondta, a magyar gyakorlat szerint véglegesen alkalmatlan a vezetésre az a személy, akinek bizonyos betegsége van, de az is, aki valamilyen súlyos jellemhibával rendelkezik. Ilyen lehet az állandósult erőszakos jellem – tette hozzá.

Gyógyszer és drog hatása alatt vezetett a magyar autósokba belerohanó horvát BMW-s

A blokkolásgátló több mint 40 évvel ezelőtt került először sorozatgyártású kocsiba. Nem volt könnyű szülés, de végül sikerült, és bár használatának van hátránya is, fénye évtizedek alatt sem kopott meg.

A konkrét esetben felmerült, hogy a balesetet okozó sofőr drog hatása alatt állt, s ha kiderül, hogy a drogproblémája miatt teljesen elveszítette a kontrollt, akkor is örökre eltilthatják a vezetéstől – mondta az ügyvéd.

A fenti megjegyzésre, miszerint állandósult jellemhiba miatt tiltanak el valakit a vezetéstől is van példa. A legutóbb, egy a hírekben is megjelent kállói férfi ellen alkalmazták, akiről kiderült, visszatérően ittasan vezet.

A másodfokú bírósági ítélet szerint igazolható volt a férfi a közúti közlekedési szabályok iránti teljes közömbössége, ezáltal jelentős társadalmi veszélyessége, mert három és fél éven belül négyszer követett el ugyanolyan bűncselekményt. Eltiltás ellenére folyamatosan vezetett, és vele szemben hét alkalommal alkalmaztak közlekedési szabálysértés miatt szankciót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

A tartós fáradtság és a sápadtság a vashiány tünete is lehet

A tartós fáradtság és a sápadtság a vashiány tünete is lehet

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György