szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar VÉDA-rendszerhez hasonló kamerarendszer a biztonsági öv használatát is figyeli.

A legforgalmasabb nemzetközi útvonalra telepítettek 28 új forgalomellenőrző kamerát a horvát hatóságok: az eszközök nemcsak képrögzítésre, hanem sebességmérésre is alkalmasak. A magyar rendőrség baleset-megelőzési témákkal foglalkozó oldala a Kreszvaltozas.hu számolt be a horvát fejlesztésről, amelynek elsődleges célja a közlekedés biztonságának növelése.

Az új kamerák Zadar, Šibenik-Knin, Split-Dalmácia, Vukovar-Srijem, Lika-Senj, Brod-Posavina és Požega-Slavonia területek útjaira kerültek ki. A sebességmérő kamerák képesek a biztonsági öv használatának elmulasztását, a kézből való mobiltelefon-használatot, a szabálytalan előzést és a záróvonal-átlépést is regisztrálni.

 

Összesen 122 fixtraffipax helyszín van az országban, 59 működő kamerával.

Az új eszközök közül kettőt már tavaly nyáron felszereltek, eddig tesztelték a képességeiket. Bő két hónap alatt 50 ezer szabálysértést rögzítettek, naponta több mint 800-at. Az eddigi tapasztalatok azt is mutatják, hogy az automata sebességellenőrző eszközökkel felszerelt útvonalakon 17 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!