szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az indián nemzetség vezetője felkérte a Jeep márkát, hogy változtasson a 45 éven át használt Cherokee és Grand Cherokee modellek névhasználatán.

Chuck Hoskin Jr.  a „Cherokee Nation” vezetője a héten jelezte egy interjúban, hogy a név az indián népé, amelyet a Jeep engedély nélkül használ. Elmondta, hogy biztos benne, hogy az autógyártót a jó szándék vezette, de számukra nem megtiszteltetés, hogy a nevünk egy autón szerepel. A tisztelet úgy véli a törzsük, a szuverén vezetésük elismerése volna, egyben a nemzetségük az országban betöltött szerepének, történelmének, kultúrájának és nyelvének megismerése volna. Ezen túl pedig egyenrangú párbeszédet szeretnének állami szinten kulturális kérdésekben. 

Hoskin felidézte azt is, hogy hasonló érvek mentén a Cleveland Indians baseballcsapata nemrégiben megváltoztatta nevét és kabaláját.

A Jeep vezetése közölte, hogy a részükről a modelljeik nevét gondosan választották ki és hosszú évek alatt építették fel, tisztelve és elismerve az őslakos amerikaiakat kedvességük, bátorságuk és büszkeségük okán. Ugyanakkor minden eddiginél nyitottabbak a Cherokee vezetővel való tárgyalásra.

A Jeep egyébként a Cherokee mellett más indián neveket is használt, mint a Comanche pickup esetében, vagy a Mojave ami a Gladiator terepjáró egyik változata.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet