szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyorsan tisztázták a terjedő pletykát.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró forgalmi engedélyek a veszélyhelyzet végét követő 60 napig érvényesek – írta a D.A.S. jogvédelmi biztosító annak kapcsán, hogy városi legendák szerint a lejárt forgalmira hivatkozva a biztosítótársaságok nem fizetik majd meg a vétlen autósok kárát.

A jelenlegi jogszabályok miatt a lejárt műszaki engedélyeket a hagyományos módon érvényes okiratokkal egyenértékűnek kell tekinteni Magyarországon belül, így

a biztosító nem tagadhatja meg a kifizetést.

A jármű műszaki állapota azonban független az okmányoktól, és a közlekedésre alkalmatlan, vagy a közlekedés biztonságát veszélyeztető járművel közlekedni nem lehet. Ezért teljesen függetlenül attól, hogy van-e érvényes forgalmi engedélye a járműnek, a biztosító érvényesítheti az általa kifizetett összeget az üzembentartóval szemben, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta.

Mivel a műszaki állomások jelenleg is üzemelnek, nem érdemes feltétlen megvárni a lejárt okmányokkal sem a halasztás végét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!