Bozóki András hvg360

Bozóki András: Induljon Mága Zoltán Program a stadionokban!

Mivel a sport is a kultúra része és a foci is művészet, a járványveszély alatt együtt kellene szerepeltetni a futballistákat más művészeti ágak képviselőivel - javasolja a kormánynak a volt kulturális miniszter a HVG-nek írt véleménycikkében. Bozóki András szerint így nemcsak a zenészek juthatnának fellépési lehetőséghez, hanem kiszolgálhatnák a kormány propagandacéljait is.

Tóth Richárd hvg360

Autokrácia, hibrid rendszer vagy diktatúra Orbáné? Ez a kérdés, válasszanak!

A post-truth korában a politológia nagy kérdése, hogy demokráciák-e még azok a rendszerek, amelyeket az elmúlt évtizedekben demokráciákként könyveltünk el. Ha igen, átmentek-e valamilyen változáson, ha nem, miért nem – illetve akkor milyen berendezkedésű az adott ország. Igaz ez a fogalmi útelágazódás Magyarországra is, különösen a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Ugyanis Orbán maga sem liberális demokráciaként határozza meg rendszerét. De az akkor micsoda?

Tóth Richárd Itthon

A kommunizmusba vágynak a Fidesz szavazói

A magyar populisták – a Fidesz-szavazóknak és a Jobbik támogatóinak – egyik vágyott aranykora az 1980-as évek, derül ki egy friss tanulmányból. A populisták ráadásul megtanulták, hogyan tudnak hatalmon maradni: elmossák a valódi és hamis hírek közötti határvonalat. Az sem baj, ha a vezér korrupt, csak karizmatikus legyen.

Tóth Richárd Itthon

„Pechje van Orbánnal Magyarországnak”

Összeült három rendszerváltó politikus a rendszerváltás után harminc évvel, hogy hátra, majd előre is nézzenek. Magyar Bálint eljutott odáig, hogy ha „szaros a gatya, le kell váltani”, nem kell megvárni, míg kitisztul a fenék.

Szegő Iván Miklós Itthon

Bozóki: A civil pénzek kontrollja egy szoft-putyinista út

Van szólásszabadság, csak korlátozott. A mindenható állam megszemélyesítője a miniszterelnök. Kialakult egy új korporativizmus, melyben a kormánynak saját civiljei vannak (CÖF), saját művészei, saját kereskedelmi lánca, és így tovább. Bozóki András volt kultuszminiszter a civil társadalom fejlődéséről beszélt a CEU konferenciáján. A politológus szerint a NGO-k pótolják jelenleg az ellenzéket, míg a politikusok amatőrnek tekintik a civileket.

Kovács Ferenc Dávid Kult

L. Simon: "Ne várjatok tőlem olyan szintű szabadságot, ahogy ti beszéltek"

A kultúrával nem lehet szavazatokat szerezni, a kultúra helyébe a sport lépett – a volt szocialista kultuszminiszter szerint ezért nem érdekli a kormányfőt ez a terület. Orbán Viktor volt szakállamtitkára viszont – bár saját bevallása szerint nem beszélhet szabadon – kifejtette, így is többet költ a költségvetés kultúrára, mint amennyit elbír.

Itthon

Bozóki: Orbán rendszere a félelem kultúrájára épít

A Fidesz nyers osztálypolitikát űz, amelyben a privilegizált csoportoknak még kedvezőbb helyzetet teremt a szegények és a lecsúszók kárára – véli Bozóki András politológus. A nemzeti és multiostorozó retorika csak látszat, pántlika, hogy így-úgy elfedje a neokonzervatív nyomulást.

Szegő Iván Miklós Tech

Túlélők a nemzetbiztonságnál

Ma is tovább élnek a régi struktúrák, a nemzetbiztonság mai módszerei nem sokban különböznek a Kádár-, a Rákosi- és a Horthy-korszak metódusaitól, de még a Velencei Köztársaság is környezettanulmányokkal kezdte az ügynökök beszervezését – hangzott el az OSA Archívum szerdai sajtóbeszélgetésén.

hvg.hu Világ

A Jobbikról kérdezősködtek a CIA emberei

Többek között a Jobbik pénzügyi hátteréről érdeklődött a Népszabadság értesülése szerint az amerikai külügyminisztérium és a CIA mintegy negyven megjelent munkatársa egy olyan szimpóziumon, amelyre a nyilvánosság kizárása mellett került sor egy Washington melletti előváros jellegtelen irodaházában, közel a Központi Hírszerző Ügynökség székhelyéhez.

MTI/hvg.hu Itthon

A kiskunlacházi polgármester kemény keze a romákat éri el

A kiskunlacházi polgármester szerint kemény kézre van szükség az erőszakos megnyilvánulások visszaszorítására. Megoldásként azt tervezi, hogy elküldi a településről a problémás "csoportokat", s felszólította a helyi romákat, hogy "30 napon belül hozzák létre saját képviseleti szervüket".

Itthon

"A politikai klíma különösképpen ellenforradalmi"

A hazai szélsőjobb rendezvényei, figurái, szóhasználata nap mint nap beszédtémát szolgáltatnak, miközben radikális baloldaliakkal, anarchistákkal vagy éppen punkokkal csak filmklubokban és fesztiválokon találkozhatunk. Marx Tőkéje újra nagyon fogy Németországban, de nem nálunk.

Itthon

Minisztermustra

Gyurcsány Ferenc © Müller Judit Gyurcsány Ferenc (44 éves) miniszterelnök hatalomra jutásával az egykori...

133 millió forint osztalékot vettek ki tavaly Kasza Tibi cégéből

133 millió forint osztalékot vettek ki tavaly Kasza Tibi cégéből

Drága a dió, és még drágább lehet

Drága a dió, és még drágább lehet

Elkezdődött a népszavazás Olaszországban

Elkezdődött a népszavazás Olaszországban

Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

"A nevem Covid, küsztihand" - így látták íróink a tavaszi karantént

"A nevem Covid, küsztihand" - így látták íróink a tavaszi karantént

Tomán Szabina: "Nem kell bizonygatnom, milyen ügyes lány vagyok."

Tomán Szabina: "Nem kell bizonygatnom, milyen ügyes lány vagyok."

A címlapról ajánljuk