#gasztronómia

Új év, új kávé: ön megtalálta már a tökéleteset?
 

Új év, új kávé: ön megtalálta már a tökéleteset?

A kávékészítés lehet rutin, de lehet művészet is. Bár a tökéletes kávéitalok elkészítéséhez a legjobb baristák évekig tanulnak, mindez nem azt jelenti, hogy mi magunk ne kísérletezhetnék saját otthonunkban azzal, hogy a lehető legjobb minőségben készítsük el kedvenceinket. Ahhoz, hogy már-már kávéházhoz méltó feketével vagy habos finomságokkal lepjük meg magunkat, nem lesz szükségünk gigászi tudásra, csupán néhány szabály betartására, recept követésére és tanács megfogadására.

BrandLab BrandLab








„Daisy! Fagylaltot mondtam, nem cukormázas tortát!” – kipróbáltuk a Downton Abbey-szakácskönyvet
 

„Daisy! Fagylaltot mondtam, nem cukormázas tortát!” – kipróbáltuk a Downton Abbey-szakácskönyvet

Imádjuk a sorozatokat, de nem mindig csak a karaktereik és a cselekmény miatt: tavaly a Jóbarátokból ismert Rachel-féle lábízű trüffelt készítettük el karácsonykor, most pedig a szemet gyönyörködtető, hivatalos Downton Abbey szakácskönyvbe ugrottunk fejest, hogy egy délután erejéig kipróbáljuk, min ügyködött a sorozatbeli Mrs. Patmore és konyhalánya, Daisy a Crawley család otthonában.

Csatlós Hanna – Czeglédi Fanni Csatlós Hanna – Czeglédi Fanni



A 48 órán át rotyogó pörköltszaft és az arany elefántok: így tér vissza a névadó szelleme a Gundelbe
 

A 48 órán át rotyogó pörköltszaft és az arany elefántok: így tér vissza a névadó szelleme a Gundelbe

A magyar vendéglátás viharos története elevenedik meg egyetlen helyszínen, a Gundel étteremben, amely csaknem két évig tartó kényszerszünet után szerdán nyitott újra. Az új üzemeltető célja az, hogy visszahozza a legendás vendéglős, Gundel Károly szellemét azzal, hogy mindenki számára elérhetővé teszi a helyet. Megnéztük, ez mit is jelent az ő számukra.






„A világ legegyszerűbb dolga a főzés, ha merünk játszani” – interjú Sárközi Ákossal
 

„A világ legegyszerűbb dolga a főzés, ha merünk játszani” – interjú Sárközi Ákossal

Az ország egyik legjobb és legismertebb séfje, akit egyaránt inspirál a játékosság, a művészet, a fizika vagy épp egy tetőcserép formavilága. Aki, ha a vendég szeretné, akár a konyhába is beengedi. Aki háromszavas leírásokkal dolgozik az étlapon, de alapos oka van rá. Aki pontosan meg tudja mondani, hogy mit adnak hozzá a gasztrokultúrához a főzős műsorok vagy a fine dining az otthoni főzéshez. Sárközi Ákos Michelin-csillagos séffel beszélgettünk.

BMI Bramac BMI Bramac



Ana Roš: A mai séfek olyanok, mint a rocksztárok, ha mondunk valamit, arra odafigyelnek
 

Ana Roš: A mai séfek olyanok, mint a rocksztárok, ha mondunk valamit, arra odafigyelnek

Nemcsak Szlovénia, de a világ egyik legismertebb női séfje Ana Roš, akinek étterme, a Hiša Franko két Michelin-csillaggal is büszkélkedhet, a világ legjobb 50 éttermét jegyző listán pedig a 21. Ana Roš azonban ezzel nem elégszik meg: szószólója annak, hogy együnk egészségesebben, fogyasszunk helyi élelmiszereket, a pandémia idején pedig a neki is beszállító, vevő nélkül maradt termelőkkel különleges kezdeményezésbe fogott. A séffel a ljubljanai European Food Summiton beszélgettünk.