Nyersanyagpiaci kilátások 2025 második felére
Mi várható a piacokon a globális gazdasági bizonytalanság, a kereskedelmi háborúk és a geopolitikai konfliktusok időszakában?
Minden tizedik gasztronómia iránt érdeklődő laikus szívesen nyitna saját helyet - derül ki egy felmérésből, ami arra is választ ad, naponta hány órát dolgozik egy vendéglátós.
Azoknak vonzó a vendéglátás, akik nincsenek benne - derül ki Az év gasztro-felmérése - 2021 elnevezésű kutatásból, amelyet 2000 a gasztronómia iránt érdeklődő laikus és szakmabeli önkéntes válaszai alapján készített a Piqniq Budapest és a Mastercard. A felmérésben arra keresték a választ, hogy mennyire vonzó a vendéglátóipar a benne dolgozók és a kívülállók számára, milyen szokások .
A felmérésből kiderül, hogy miközben a vendéglátás a nem szakmabeliek számára nagyon vonzó, a benne lévőknek komoly terhelést jelent.
A megkérdezett 1600 más szakmát űző 11 százaléka szeretne saját helyet nyitni a közeljövőben, ők többségében budapesti diplomás nők. A vendéglátás iránt érdeklődők folyamatosan igyekeznek tájékozódni az újabb trendekről, technológiákról, több mint 34 százalékuk naponta, 41 százalékuk pedig hetente fogyaszt ilyen típusú tartalmat - főként receptekre és tálalási módszerekre kíváncsiak - több mint kétharmaduk pedig évente legalább egy gasztronómiai eseményre látogat el.
“A saját gasztrovállalkozás elindításához a nem szakmabeliek gyakran romantikus képzeteket társítanak: sokan esnek abba a hibába, hogy elegendőnek találják a jó ízlést egy hely elindításához, és nem gondolnak bele a nyitással és üzemeltetéssel járó költségekbe, illetve abba, hogy miként alakul majd át az addig megszokott életvitelük” - idézték a felmérés eredményeit ismertető közleményben Rétfalvi-Kurucz Alexandrát, a Piqniq Budapest társalapítóját.
Az életvitel jellemzőire a 400 megkérdezett szakmabeli adott választ. Közöttük voltak vegyesen tulajdonosok, szakács-séfek, éttermi alkalmazottak is, akik átlagosan 8 éve vannak a szakmában. Ők arról számoltak be, hogy jellemzően napi 9 óránál is többet dolgoznak - a szakács-séfek harmada 12 óránál is többet - de így is folyamatosan fejlesztik tudásukat: a szakácsok-séfek ötöde a tulajdonosoknak közel negyede.
“A vírus kitörése óta Magyarországon közel 20 ezren hagyták el a pályát, ami még nagyobb terhelést jelent a szakmában maradóknak. A rengeteg munkába fordított energia ugyanakkor nem csak “darálást” jelent: a kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a konyhában dolgozók ezt az időt használják fel tudásuk fejlesztésére is” - idézték a gasztronómia iránt érdeklődők és a gasztrovállalkozók közötti kapocsként működő Piqniq Budapest másik társalapítóját, Bánhalmi Katát.
(Képünk illusztráció, a budapesti Olimpia étteremben készült.)
Mi várható a piacokon a globális gazdasági bizonytalanság, a kereskedelmi háborúk és a geopolitikai konfliktusok időszakában?
A szabályozás egyre szigorúbb, a megfelelés jogi kötelezettség és stratégiai kérdés is.
Van a kártyás fizetés elfogadásánál kevésbé költséges megoldás is már a piacon: a qvik rendszer használatával a költségek 30–40 százalékkal mérsékelhetők.
A bvk hosszú távú döntés, az adózási kérdéseket ezt figyelembe véve célszerű kezelni.
Megvan a fővárosi költségvetés az év végéig, a kormány pedig kedvezményes lakáshitelt és az állami cégeknél folytatódó spórolást jelentett be. Eközben a nemzetközi színtéren arra készülnek, mi lesz, amikor hamarosan lejár a vámháború három hónapos tűzszünete.
Az Amerika Párt megalapítását az elnöktől elhidegült topmilliárdos az X-en szavaztatta meg a követőivel.
David Zucker, a Naked Gun rendezője biztosan nem nézi meg a Liam Neesonnal készült negyedik részt, mert az szerinte ötlettelen másolat lesz csupán. A rendezőtrió egyharmadával Leslie Nielsen fingógépéről, a pilótás pedofilpoénokról, a Top Secret bukásáról és O.J. Simpsonról is beszélgettünk.