#gasztronómia



„Egy jó baristának nemcsak jó kávét kell készíteni”
 

„Egy jó baristának nemcsak jó kávét kell készíteni”

A kávéra ma nem lehet csupán reggeli rutinként tekinteni – bár valójában sosem lehetett. A kávé és annak elkészítése egy összetettebb művészet és tudomány, ami folyamatosan fejlődik. Magyarország egyik legelismertebb szakértőjével, a Bányai kávé egyik partnerével, Tóth Sándorral a baristáktól elvárt elképesztő tudásról és elvárásokról, a magyar kávéházak helyzetéről és minőségéről, valamint a kávéitalokról beszélgettünk. És megtudtuk azt is, hogy vajon rendben van-e, ha alkoholt kevernek kávéval.

Zwack Unicum Zwack Unicum

Szerelem első kóstolásra: Szlovénia ízeit nem lehet kihagyni
 

Szerelem első kóstolásra: Szlovénia ízeit nem lehet kihagyni

Talán kevesen tudják, hogy a természeti kincseken vagy az aktív kikapcsolódáson túl Szlovénia igazi kulináris paradicsom: a fenntartható konyha különösen fontos a környéken, sőt, a csúcsgasztronómia is óriásit fejlődött az elmúlt években. Érdemes a Michelin-csillagos helyeket felkeresni, hogy igazán különleges kalandokkal zárjuk a nyaralást.

Slovenian Tourist Board Slovenian Tourist Board



Tudta, hogy Szlovénia ebben is jó?
 

Tudta, hogy Szlovénia ebben is jó?

Szlovéniát az ízein keresztül ismerhetjük meg igazán, hogy hogyan találkoznak a természet szépségei a helyi alapanyagokkal. A farm-to-table-mozgalom annyit takar, hogy a kertből gyakorlatilag egyenesen a tányérunkra kerül az étel: a fenntarthatóság áll a középpontban, és hogy tudjuk, honnan érkezett a hús vagy a gomba. A helyi termelők fantasztikus hozzávalói teszik igazán különlegessé a szlovéniai utazást.

Slovenian Tourist Board Slovenian Tourist Board




 

"Bármit is csinálunk, az eladási listákat a sajtburger vezeti"

Ne süsd túl a húst, tedd finom buciba, tegyél bele egy kis szószt, esetleg adj hozzá sült krumplit – Jancsa Jani ennek a receptnek a tökéletesítésével töltötte az elmúlt évtizedet. A szakmai és üzleti siker azonban nem volt elég: társaival új receptek kipróbálására vállalkoztak, mielőtt beütött a világjárvány. A Bamba Marha alapítóival beszélgettünk arról, érdemes volt-e elhagyni a járt utat, és mi vár rájuk az újranyitás után.










Jön a krumplitej
 

Jön a krumplitej

Az állati eredetű tejtermékeket magasan veri, de a növényi alapú tejpótlékokhoz képest is jobban teljesít fenntarthatóság szempontjából a svéd fejlesztés. Literenként közel 900 forintért árulják.

hvg.hu hvg.hu