#kávéház

A NER kávézóját körberöhögnék egy 19. századi kávéházban
 

A NER kávézóját körberöhögnék egy 19. századi kávéházban

Akár kultúraépítés a cél, akár a nyilvános szféra megteremtése, akár az újgenerációs NER-polgárság feltalálása, a kormányközeli elit célt téveszt, amikor a Scruton Kávézót mint szellemi otthont hizlalja. A fentről irányított közszféra sem történelmi, sem szociológiai szemszögből nem állja meg a helyét, cserébe eléri, hogy a „konzervatív elit” belterjesebb és realitásvesztettebb közösség legyen, mint a démonizált körúton belüli értelmiség.

Nagy Iván László Nagy Iván László

A Gundel-palacsinta receptjét mindenki tudja, a Centrálban pedig mindenki járt - egy budapesti grand café újjászületése
 

A Gundel-palacsinta receptjét mindenki tudja, a Centrálban pedig mindenki járt - egy budapesti grand café újjászületése

Nyugdíjasklub helyett pezsgő és fiatalos helynek látja új üzemeltetője a Centrál kávéházat, ahol egyszerre él tovább a grand café hagyománya és a száz évvel ezelőtt itt tanyázó írók, hírességek újító szelleme. De hogyan is érnék ezt el, és hogyan kerül az asztalra egy gyűrű alakú Dobos-torta? A Centrálban jártunk.



„Egy jó baristának nemcsak jó kávét kell készíteni”
 

„Egy jó baristának nemcsak jó kávét kell készíteni”

A kávéra ma nem lehet csupán reggeli rutinként tekinteni – bár valójában sosem lehetett. A kávé és annak elkészítése egy összetettebb művészet és tudomány, ami folyamatosan fejlődik. Magyarország egyik legelismertebb szakértőjével, a Bányai kávé egyik partnerével, Tóth Sándorral a baristáktól elvárt elképesztő tudásról és elvárásokról, a magyar kávéházak helyzetéről és minőségéről, valamint a kávéitalokról beszélgettünk. És megtudtuk azt is, hogy vajon rendben van-e, ha alkoholt kevernek kávéval.

Zwack Unicum Zwack Unicum


Kávé minden időben
 

Kávé minden időben

Ha van ötórai tea, miért ne lenne a kávénak is saját, jól megérdemelt ideje? Egészségtudósok szerint a kávézás legoptimálisabb időpontjai az ébredés, valamint az ebéd utáni órák lennének, de ha kicsit körbenézünk, ezzel szinte senki nem foglalkozik, ugyanis mindenkinek megvan a maga jól bevált „kávéideje”.

DeLonghi DeLonghi







A hely, amitől még királyok is féltek
 

A hely, amitől még királyok is féltek

Ahogy a kávé betört Európába és az Újvilágba, nemcsak a legkedveltebb reggeli itallá vált, de rögtön összekapcsolódott a társasági élettel is. Nemcsak az irodalomra, de az enciklopédiákra, a biztosítási - vagy az aukciós piacra is döntő hatása volt a kávéházi kultúra felpörgésének.

Kanicsár Ádám András Kanicsár Ádám András

Versért kávé
 

Versért kávé

A Költészet Világnapján, március 21-én hétfőn minden vers, vagy akár csak egy idézet is kávéházi fizetőeszközzé válik.

hvg.hu hvg.hu


A Rejtő-legenda, avagy Piszkos Fred és a házassági problémák
 

A Rejtő-legenda, avagy Piszkos Fred és a házassági problémák

Rejtő Jenő a ponyva koronázatlan királya, akitől boldog-boldogtalan idéz, és akiről közben oly keveset tudunk. Egy most megjelent emlékkötet ezen igyekszik változtatni. Volt-e érettségije? Mennyire volt nőcsábász? Tényleg kéziratokkal fizetett a kávéházakban? Interjú Thuróczy Gergely irodalmi muzeológussal.

Gócza Anita Gócza Anita