#kenyérsütés


Mi a tökéletes mentes kenyér titka?

Ha a kenyérsütéshez gluténmentes alapanyagokat használunk, a tésztára vonatkozó szabályok teljesen megváltoznak – mutat rá Horváth Judit cukrász, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója. Részlet a Nagyszüleink kenyere mentesen című könyvből.

hvg.hu





A női pék, aki megszerettette a magyarokkal a rozskenyeret

Ludwig Klára 25 évvel ezelőtt, Németországból hazatérve nyitotta meg első pékségét Solymáron. Az volt a célja, hogy a magyarok ne csak a fehérkenyeret, a vizes zsömlét, a kakaós csigát és a túrós batyut ismerjék és szeressék. A küldetés sikerült, megnéztük, hogyan lett a Ludwig és Mentesi Német Pékségből Jókenyér.

Balla Györgyi



Mire jó a sütőzacskó? - recept

Manapság már mindenféle borsos áru konyhai csodaherkentyű és rafinált technológia kecsegtet tökéletes ízhatással. Pedig vannak egyszerűbb, kissé elfeledett, könnyen kezelhető és lényegesen olcsóbb megoldások is ahhoz, hogy ízletes, zamatos, szaftos, s akár fogyókúrás fogások kerüljenek az asztalra. Tökéletesen megteszi például egy sima sütőzacskó.

Haulitus Anikó

150 kilós kenyeret sütnek augusztus 20-ára

A Kárpát-medence kenyere néven százötven kilogrammos cipót sütnek Szent István király napjára Szolnokon - mondta el Harcsa Béla, a kezdeményezés ötletgazdája, a Szolnok Televízió főszerkesztője csütörtökön az MTI-nek.

MTI

Minden téli nyavalyát elűz a tejsavó - tipp, receptekkel

Bifidus essensis, probiotikus és az egyéb bűvös szavaktól megigézve azonnal tudatos vásárlókká válunk, és tucatjával hordjuk haza a különböző színes dobozokat a szupermarketekből, mert az egészségnél nincs is fontosabb. Közben elfeledjük az egyszerű, ám annál hatásosabb, olcsóbb, évszázadok óta jól ismert gyógyhatású tejsavót. Nemcsak egy ital, amitől elkerülhet minket minden téli nyavalya, de sütés-főzéskor is nagyszerűen felhasználható.

Haulitus Anikó


Hogy készült a házi kenyér?

Kicsiny kovász nagy tésztát keleszt – járta a mondás régen faluhelyen, ahol minden gazdaasszony maga sütötte a kenyeret. Ma már kevesen gyújtják be a kemencéket, de a tudományt még őrzik

Gy. Zs.

Milyen az igazi pelmenyi? – recept

A köznyelvben pelmenyi, valójában pelnyany, azaz a fülkenyér hihetetlen népszerűségre tett szert nálunk az utóbbi időben. Mindenki úgy hiszi, az orosz konyhából pottyant a fazekunkba, de ez csak fél igazság.

Tóth Sándor

A tökéletes házikenyér – recept

Régen az otthoni kenyérsütés teljesen mindennapos dolognak számított. Szerencsére manapság újra kezd divatba jönni a saját kezűleg, vagy a kenyérsütő gép bevetésével készített kenyér. Érdemes belefogni, nemcsak az alapanyagokat választhatjuk meg, de kedvünk szerint ízesíthetünk is.

Haulitus Anikó

Mindennapi kenyerünket keressük!

Sejtjük, miért, mégsem értjük, hogyan találnak népes vevőkörre a gyári kenyerek. A nagyüzemi „magyar fehérkenyér” lassan ehetetlenné válik, se íze, se illata, a héja elrághatatlan, a belseje szétesik, vágáskor elképesztően morzsálódik és másnapra már nem is emlékeztet friss mivoltára.

K.G.