szerző:
hvg.hu

Csak egy gombot kell megnyomnia annak, aki friss kenyeret szeretne a BreadBot nevű eszköztől, a robotpék ugyanis minden mást magától csinál. A gyártó szerint koncepciójuk véget vethet a pazarlásnak.

A technológia fejlődése nem csak az orvosszakma területén hozhat áttörést, más iparágak, így például a pékszakma is hasznot húzhat belőle. A Las Vegas-i CES technológiai szakkiállításon be is mutatták ennek ékes bizonyítékát.

©

A BreadBot névre hallgató eszköz egy robotizált pék, amely megsüti, meg is gyúrja a kenyeret. Használójának mindössze annyi a dolga, hogy a kijelzőn megjelenő opciók közül kiválasztja a számára optimális kenyérfajtát. A Wilkinson Baking Company terméke az ötletgazdák szerint nagyjából 6 perc alatt készít el egy friss kenyeret – ez a gyúrástól a sütés végéig értendő.

A masina egyelőre csak egy referenciaeszköz, vagyis egy ideig még biztosan nem lesz belőle széles körben alkalmazott technológia. A megálmodói azonban azt szeretnék, ha ez mielőbb megtörténne, ugyanis a BreadBot gyorsabb és környezetkímélőbb is – legalábbis ezt állítják.

A vállalat szerint az iparág mai formájában idejétmúlt, ugyanis nem csak hosszú időbe telik a hozzávalók, mint mondjuk a liszt leszállítása, a folyamat felesleges lépésekkel van tele. A BreadBot azonban kihagyja ezeket, így a vásárlók tényleg frissen készült pékáruhoz jutnak.

A BreadBotot persze nem otthoni használatra tervezték, a hiper- és szupermarketek alapvető "munkatársaként" képzelik el.

A CES 2019 szakkiállítás többi bejelentését itt találja. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete

Egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete

Visszahívnak 219 ezer Volvót, mert baj lehet velük

Visszahívnak 219 ezer Volvót, mert baj lehet velük

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Meghalt Uri István

Meghalt Uri István

A saját esküvőjén tartóztattak le egy körözött férfit Szentesen

A saját esküvőjén tartóztattak le egy körözött férfit Szentesen

Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt

Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt