szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szolidaritásról és összetartozásról szól a tűzfalfestmény, ami a főváros városarculati cégének válasza a járványhelyzetre.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Új színes falfestmény díszíti a Tűzoltóság homlokzatát Budapest belvárosában, a Károly körúton. A kovász is lehet híd című murál Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés a Színes Város Csoport munkája.

A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére született meg: a főváros városarculati cége a járványra reagált vele, a szolidaritás és az összetartozás üzenetét kívánták megjeleníteni. A munka arra is rámutat, hogy ha baj van, valóban számíthatnak egymásra a budapestiek.

Az egész vírushelyzet a kintről és a bentről szólt, ezért az épület homlokzatának osztásait használva létrehozott külső és belső tereket a rajzon is, amelyen a kenyér mint ajándék, gondoskodás jelenik meg – elemezte saját koncepcióját Hitka. Hozzátette, hogy a témaválasztással ironizált is, minthogy a kovásznevelés és kenyérsütés sokak hobbijává vált a bezárkózás hónapjaiban. A kovász szó többes jelentése is szerepet kap a murálon. Ezt meglehetős egyértelműséggel jelzi a felirat:

A városnak te vagy a kovásza.

A 420 négyzetméteres alkotás 180 liter festék segítségével, 12 nap alatt készült el. Helyén kilenc évig volt látható Victor Vasarely egyik alkotása. 2019-ben a festményt eltüntették, hogy a tűzfalra rövid időre magyar olimpikonok portréi kerülhessenek. Mindhárom munkát – és még számos másikat – a Színes Város készítette.

A Színes Város mellett a Neopaint is alakítja a fővárosi tűzfalakat, utóbbi csoport alkotásai közül több látható a bulinegyedben. A VIII. kerületben a múlt héten fejezték be a Magyar népmesék egy epizódjának felfestését a Német utcai játszótér körüli falakra. A belvárosban több kortárs művész is kapott már lehetőséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több ezren tüntetnek a fehérorosz kormány székházánál Minszkben

Több ezren tüntetnek a fehérorosz kormány székházánál Minszkben

Történelemhamisítóra sikerült a Trianon-árok, figyelmeztet egy történész

Történelemhamisítóra sikerült a Trianon-árok, figyelmeztet egy történész

Közel 8 ezer magyar hajléktalan mondta el, hogy milyen körülmények között él

Közel 8 ezer magyar hajléktalan mondta el, hogy milyen körülmények között él