Az elmúlt 50 évben nem volt ennyire drága a kávé, mint most
A korábbi áringadozásokat a kávégyártó nagyvállalatok rendszerint benyelték, ám most ez változni látszik.
A korábbi áringadozásokat a kávégyártó nagyvállalatok rendszerint benyelték, ám most ez változni látszik.
A TIME magazin év legjobb találmányait soroló listáján bőven akadnak konyhai munkát segítő és/vagy a kulináris élményt javító újdonságok.
Legyen fekete, mint a pokol, erős, mint a halál, édes, mint a szerelem – tartja egy török közmondás a kávéról. Manapság jóval több rétege van egy igazán jól elkészített feketének; a már-már zavarba ejtő információáradatban a HVG Kávészótára jó útmutató lehet.
A fagyasztott babok több illékony aromát is megtartanak, ami jobb ízű kávét eredményezhet. Részlet a Kávészótár című kiadványból.
Datolyamag, görögszéna, citrom(héj), napraforgómag és sok más is van abban a kávéalternatívában, ami a gyártója szerint pont olyan, mint az igazi. Először viszont 50–50 arányban keverik az igazi kávéval, „tiszta” változatot még nem árulnak.
Kotyogós vagy kapszulás? Szemes vagy őrölt? A kávéfogyasztás elterjedésével a lehetőségeink is kibővültek, főleg az elérhető kávéfőző eszközök tekintetében. A kávé világnapja alkalmából kitérünk pár érdekességre és tudnivalóra.
Hogyan alakul ki a hab az eszpresszó tetején? Miért kell tömöríteni a kávét a kosárban? Miért nem lehet megmondani pontosan, mennyi koffeint tartalmaz egy csésze kávé? Szerkesztett részlet a HVG Könyvek által kiadott Kávészótár című könyvből.
Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján.
Szinte mindegy, mikor issza meg az első kávéját, melynek hatása egyénenként változó lehet – ezt hangsúlyozzák a szakemberek arra a feltevésre, hogy ébredés után érdemes várni akár két órát is az első kávéval. De azért néhány dolgot nem árt figyelembe venni.
Még az is a génjeinkbe van kódolva, hogy mennyi kávéra vágyunk egy nap – derül ki egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatából.
Amerikai kutatóknak sikerült egy olyan eljárást kidolgozniuk, ami környezetbarát módon és viszonylag gyorsan termel hidrogént. Mindez forradalmasíthatja a hajózást.
Ha szokott kávézni, akkor az akár napi 8 órányi ülés káros hatásai sem érintik – mutat rá egy friss tanulmány.
Ausztrál kutatók egy olyan járdát építettek, ami három részből áll össze: egy hagyományos és két speciális beton keveréke. Utóbbiak közül a zaccbeton a legfontosabb, ugyanis ha hosszabb távon beválik, forradalmat indíthat el a betongyártásban.
Noha a világ legnagyobb termelője, Brazília rekordot döntő exportot produkált, hosszabb távon aggasztó a kép a kávé piacán. A klímaváltozás korlátozza a termelés növelését, miközben a kínai fogyasztás berobbant. A helyzet a világ legnagyobb kávéfogyasztóját, Európát különösen sújtja.
Egy uniós rendelkezés miatt léphet fel hiány, bár az Európai Bizottság ezt vitatja.
A cselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
A kapszulás kávé kényelmét (és árszínvonalát) hozza, de nem jár hulladékkal, hanem teljes egészében komposztálható.
Több szempontból is fontos lehet a most elkészült, minden korábbinál részletesebb genetikai térkép az araciba kávéfajtáról. Egyrészt finomabb kávékat eredményezhet, másrészt felhasználásával ellenállóbbá is tehető a világszerte veszélyben lévő növény.
Elsőre egyszerűnek tűnhet az egyik legújabb humanoid robotra bízott kávéfőzős feladat, ám a részletek ismeretében már sokkal ígéretesebb a Figure 01.