Utcai automatából vehetnek ládányi sört a belgák
Mit csinál Flandriában az, akinél bejelentkezik egy baráti társaság egy éjjeli sörözésre? Lebattyog az utcai automatához, ahol egész rekesz hideg sört vásárolhat.
Mit csinál Flandriában az, akinél bejelentkezik egy baráti társaság egy éjjeli sörözésre? Lebattyog az utcai automatához, ahol egész rekesz hideg sört vásárolhat.
Az adventtől karácsonyig tartó időszakban egyre-másra jelennek meg a jobb sörözőkben, boltokban az ünnepi sörök. Persze nem attól lesznek azok, hogy nagy hirtelen Mikulás-jelmezbe öltözteti palackjait a gyártó, vagy téliesíti a címkéit.
A legnagyobb multinacionális sörgyártókra egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Királyságban és az USA-ban is a mind nagyobb számú és egyre növekvő kapacitású kézműves sörfőzdék részéről.
A közelmúltban nem éppen szokványos díjkiosztó gálára került sor sörös berkekben. A Főzdefeszt szokás szerint kihirdette az év sörfőzőjét és sörfőzdéjét, díjat kapott a legszebb sörcímke is. Ami azonban meglepetés volt, amint azt a szervezők jelezték „egy páratlan, iparágon átívelő összefogás keretében”, közösen jegyezték az eseményt a Magyar Sörgyártók Szövetségével, melynek igazgatója adta át a legjobbnak tartott sörmédiumnak járó díjat.
Úgy 30 ezer milliárd forintba került a mega-sörfúzió, és mindez elsősorban az indiai és afrikai piac megszerzéséért történik.
Borok-Libák-Fűszerek címmel négynapos Márton napi Borfesztivál csalogatja a gasztronómia szerelmeseit – november 5-8. között – a Gellért Szállóba. A rendezvényen megpróbálnak árkot ásni a sörösök és a borosok között: a nulladik nap a sör körül forog majd a borfesztivál.
A sörisszát leginkább az érdekli, hogy jó sört kapjon, jó áron. S ha elégedett, akkor rákérdez a csaposnál, vagy böngészi a palackon, dobozon az apróbetűs felíratot, hova valósi az a sör, ki főzi, kik jegyzik, és szeretne biztos lenni benne, hogy nem kell aggódnia az utánpótlás miatt.
Mondják, a sörhas valójában nem is sörhas,viszont ledolgozni lehetne sörrel. Feltéve, ha a feltalálója össze tudja szedni a közösségi kalapból a speciálisan sportoláshoz kifejlesztett italok gyártására való pénzt.
Ha az egy főre jutó sörfesztiváloknak világversenye lenne, akkor biztos, hogy Budapest dobogós, de legalább pontszerző helyen végezne. Így van ez évek óta. S gyanítjuk, hogy a siker újabbakat generál majd. Úgy tűnik, sörfesztezni nyereséges vállalkozás.
A világ legnagyobb söripari konszernje, az AB InBev mindent megtesz, hogy felvásárolja a Dreher Sörgyárak anyavállalatát, a SABMillert. A 68 milliárd fontos ajánlat azonban nincs a bekebelezésre kiszemelt vállalat minden részvényese ínyére.
Megkezdődött a vadászidény, de a gasztronauták ilyen tájt leginkább a vadételekre „lőnek”. A sörgasztronómus is készült: megmondja, hogy a vad fogásokat, milyen típusú sörrel javasolt párosítani.
Rengeteg Kőbányai sör semmisült meg egy közlekedési balesetben kedden Szentes mellett, a 45-ös úton. A kamion sofőrje feltehetően túl gyorsan vett be egy kanyart, ezért borulhatott le a több száz rekesz sör nagy része az útra és az árokba. A balesetben senki sem sérült meg.
Kötelezettségvállalási nyilatkozatot írt alá szerdán a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a beszállítókat integráló Agrocrop Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely szerint a magyar fejlesztésű sör gyártásához 2016 januárjától kizárólag Magyarországról származó árpát használnak fel.
A sörözés divatba jött. Már nem ciki sört inni, sem minőségként beszélni róla. Jelentjük, fel van zárkózva a borkultusz mellé, a gasztronómiában is. A hazai sörirodalom viszont sokkal szerényebb, mint amit a habos ital népszerűsége indokol. A sörforradalom jegyében eltelt utóbbi öt évben, a Házi sörfőzde című kiadványon túl, egyetlen sörös könyv sem jelent meg. Most sikerült szépíteni.
Eddig nem élvezhették a Guiness barna habját a vegánok, ugyanis a gyártási folyamat során a halászati ipar melléktermékét is felhasználta a gyártó a sörkészítésnél. 2016 végére kifejlesztenek egy új gyártási módot, amiből már kihagyják a halat, így a vegetáriánusok és vegánok is élvezhetik a barna sört.
Az a sörissza férj, akinek maga az asszony főzi a sört, nem győzhet hálálkodni az égieknek.Tudta ezt Luther Márton is, s neki volt a feljebbvalóval némi kapcsolata.
Bármilyen kérdést is teszünk fel a sörről és a borról, a tudomány választ ad rá. Ebből az összeállításból például kiderül, hogy melyik hat gyorsabban, melyik egészséges, és melyiktől leszünk inkább másnaposak.
Az angolszász kultúra a Valentin-nap mellett a Halloween-t is a nyakunkba zúdította. Lelkesen faragjuk a töklámpásokat, rémisztgetjük egymást maskarákban és legfőképpen eszünk. Lehetőleg valami tököset. Nem mintha nekünk ehhez különösebb ürügy kellene.
Aki megfordult már cseh sörözőben, ismeri a strigulázást. Vagyis, hogy az asztalon levő cédulára, minden elfogyasztott sör után újabb vonás kerül. Jellemzően ezen a cetlin, alkalmasint egy söralátéten számítják ki a ceh végösszegét is.