szerző:
-kg-
Tetszett a cikk?

Aki megfordult már cseh sörözőben, ismeri a strigulázást. Vagyis, hogy az asztalon levő cédulára, minden elfogyasztott sör után újabb vonás kerül. Jellemzően ezen a cetlin, alkalmasint egy söralátéten számítják ki a ceh végösszegét is.

Meglehet, hogy ez az utolsó békeév a cseh sörözőkben. Oda a strigulázás, háborúra készülnek a kocsmárosok az adóhivatallal. Izmosodik ugyanis utóbbi azon elhatározása, hogy a kocsmáknak 2016-tól a hatósághoz bekötött pénztárgéppel kell rendelkezniük.

©

A vendéglátósok szövetsége természetesen azonnal tiltakozott a rendszer bevezetése ellen, mondván ennek költsége – és persze, hogy minden korsó sör után adózni kell – a sör árának drasztikus emeléséhez vezet majd. A vendéglősök, kocsmárosok, akiket még a dohányzás teljes betiltásával is rémisztgetnek (Csehországban ugyanis csak nemdohányzó helyeket kellett idáig kijelölni, amúgy nem zavarták ki a sörükkel, snapszukkal füstölgőket az utcára ázni-fázni, fagyoskodni), máris számtalan vendéglátóhely bezárását és munkahelyek elvesztését vizionálják.

A cseheknél egyébként is folyamatosan csökken a vendéglátóhelyeken fogyasztott sör aránya – 10 éve még a napi betevő korsóik többségét a kocsmákban, vendéglőkben fogyasztották el a csehek. Ha tovább nyílik az olló a bolti és a vendéglői árak között, az tekintettel a stagnáló cseh sörfogyasztásra, valóban kocsmabezárásokhoz vezethet. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!