Angelina Jolie-ra hasonlított volna a Szépség és a Szörnyeteg hősnője, de túl tökéletesnek találták
A Disney olyan külsőt akart adni Belle-nek, amivel a nézők jobban tudnak azonosulni.
A Disney olyan külsőt akart adni Belle-nek, amivel a nézők jobban tudnak azonosulni.
Hogy miért eszünk karácsonykor töltött káposztát, annak a hallal ellentétben, nem sok magyarázatára bukkantunk. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az év végi disznóvágások nyomán vívta ki helyét az ünnepi asztalon, hiszen volt bőven friss hús, kolbász, ami a káposztába kerülhetett. Némely egészségtudatosok szerint a savanyú káposzta magas C-vitamin tartalma is közrejátszhatott a dologban. Persze, hogy a téli vitaminbombából mennyi marad a komótos főzés után, azt ne firtassuk...
Ezekben a napokban nagyon vágyunk valami melegségre, és persze színekre. Az asztalon is. Egy tányér vörös lencse jöhet? Jó fűszeresen.
Csak az kell hozzá, hogy bedugják a csapost a konnektorba. Hiába, ne feledjük ókor, ókor, hogy ez már az atom újkor, ahogy Mézgáék mondanák...
Bármely hétköznap is szeretjük, de a bisztrók étlapjain teljes létjogosultságot szerzett meleg desszert ilyen tájt az ünnepi menükben sem mellékszereplő. S otthon is könnyen összedobható, és felturbózható. Kezdő és haladó gubázók most a profiktól kapnak receptet.
Konfitálni általában kacsacombot szoktak, a kacsamellet e téren valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag diszkriminálják, kész gasztronómiai szexizmus. De éppen azért, mert karácsonyra tökéletes kell, leszámolunk ezzel a sztereotipiával. S megmutatjuk, hogy ezt is lehet, ráadásul a saját konyhánkban.
Az éden édes gyümölcse, Kleopátra egyik kedvenc szépítőszere, és persze hogy afrodiziákum is a füge, ami most szeptemberben jelenik meg a piacokon.
Ez az, amiből a kedvenc mártogatósunk, kenegetősünk készül minden bisztróban, kocsmában, kerti partin, grillezős bulin. Szezonja van a padlizsánnak.
A zöldbab, még ha éppen sárga is, az egyik legszuperebb nyári alapanyag. Ahogy trendi dietetikusok mondani szokták:”törődik a vonalainkkal”. S különösebb vajákolás nélkül könnyen, gyorsan összedobható belőle vacsora, ebéd.
Sok mindenre, ha egyáltalán tudjuk, mi ez. Nos, nem más, mint szelídebben szólítva a dallamos nevű rebarbara. Tökéletes alapanyag lehet a nyári konyhában.
Élénkzöld, ovális levelek, bébi változatban is – melyik zöldség ez? Gyengébbek kedvéért felemlegethetjük Popeye-t, és hozzátehetjük, hogy sokak gyerekkorának egyik legpfújosabb főzeléke készült belőle. Felnőttként viszont sokan megszerették.
Miközben éppen kitört a gourmet láz a Millenárison, mi a szomszédos piacon tettünk a kosarunkba pár csokornyi pirosló, gömbölyded retket. Régebben csak a párizsis zsömlébe és a vajas kenyérre karikáztuk. Aztán már salátákba is kevertük, ma meg étlapokról választjuk sütve, párolva, marinálva. Rákattantunk, van néhány tippünk.
Van az úgy, hogy az ember csak egy tányér kiadós levesre vágyik. Pláne, ha van mit felszívnia a bendőnek, ami így a farsangkor könnyen előfordulhat, de elég egy péntek esti, hét végi kiadós bulizás is, hogy másnap egy tál pikáns, tartalmas kanalazni valóra vágyjunk.
”Jáj, jáj kocsmárosné, annak a kocsonyának szeme is van, csak úgy hunyorgat felim!” Ha igaz, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, akkor eláruljuk, így született a mondás, miszerint pislog, mint miskolci kocsonyában a béka.
Ami nem arról szól, hogy jó nehéz, „fűtős” kajákkal tömjük tele magunkat, csak azért, mert tél van és hideg. Sőt, inkább egy kis könnyebbséget hoz az évszakos, hétvégi nagy zabálások után, a disznótorok és a farsangi zsírban-olajban dúskálások között.
Tán a hidegrekordok már nem dőlnek meg, de a tél még nem hátrált. A melegítésről belülről is gondoskodnunk kell. Az illatos, aromás melegítő fűszerek gondoskodnak a belső fűtésünkről is.
A tél nem éppen a gyümölcs- és zöldségözön ideje. Inkább a nehezebb műfajé: illatozó füstölt oldalasoké, vajpuha szalonnáké, fűszeres hurkáké, kolbászoké.
Ha kihevertük a karácsonyi süti rohamot, lassan kezdhetjük újra megédesíteni az életet. Pláne, hogy a sütőnél tuti meleg van. Ráadásul ez a krémes lágy, könnyed, vaníliás, réteges, mennyei, gyors és egyszerűen elronthatatlan. Bármely hétköznapi téli estét képes elvarázsolni. Nem is csoda, hogy a ,,magic cake”, vagyis a varázslatos, avagy intelligens nevet kapta.
S ez nem vicc. Igenis van rá receptünk, mert attól, hogy adódik víz, cukor meg citrom, még nem lesz tökéletes a limonádé. Pedig most, hogy visszakozik hétvégére a kánikula, jól jöhet egy kancsónyi. Ez a limonádé nem elsősorban az összetevőiben új, hanem az elkészítés módjában. Citrom például kell hozzá, de citromfacsaró nem, sőt tilos.
Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami olasz kikötőváros, azúrvízbe leszakadó sziklafalakra felkapaszkodó házakkal, mint Sorrento vagy Amafli. De nem, Portobello csak egy utca Londonban, illetve egy méretesre nemesített csiperke-féle, amely tökéletesen alkalmas töltésre és grillezésre. Sejthető, hogy most a szép kerek gombakalap felhasználásáról lesz szó.