szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Hogy miért eszünk karácsonykor töltött káposztát, annak a hallal ellentétben, nem sok magyarázatára bukkantunk. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az év végi disznóvágások nyomán vívta ki helyét az ünnepi asztalon, hiszen volt bőven friss hús, kolbász, ami a káposztába kerülhetett. Némely egészségtudatosok szerint a savanyú káposzta magas C-vitamin tartalma is közrejátszhatott a dologban. Persze, hogy a téli vitaminbombából mennyi marad a komótos főzés után, azt ne firtassuk...

Karácsony 2018
Belevágtunk ismét, karácsonyra készülünk. Nem is nagyon tehetünk mást, hiszen közeledik, érkezik, mi pedig várjuk. Még akkor is, ha tudjuk, mennyit rohangálunk majd előtte, hányszor szeretnénk túl lenni rajta. De közben szeretjük, és ez a lényeg. A magunk részéről úgy döntöttünk, elkísérjük olvasóinkat vásárolni, ott leszünk, ha főz, ajándékot csomagol, beleszólunk, tippeket adunk. Fogadjanak el útitársnak!
Friss cikkek a témában

 Aligha tudatosan vitaminforrásként tekintettek eleink a káposztára, és mintha a disznó is hiányozna: "A sós káposztát szépen aprítsd meg, azonban a nyers tehénhúst szalonnával öszve kell vágni jól a vágó késsel, szép aprón, abba bors, gyömbér, só; e meglévén darabokat takargasd egész káposzta levélben, elsőben az ormóját lemetélvén, azaz torsátskáját, rakd fazékba az aprított káposztával, főzd meg jól; és mikor megfőtt, egy kevés bort botsáss belé, jobb ízű lesz. Add fel a tálba; ha megborsolod, annál jobb lesz" - íme autentikus recept az 1698-ban jegyzett Szakáts Mesterségnek Könyvetskéjéből. Mondhatni, íme az ős-töltött káposzta, paprika avagy török bors nélkül.

Hogy mi történt valójában?  A „káposztás hús – a magyarok címere” akkoriban válhatott a konyhánk egyik legegyedibb történelmi fogásává, amikor a török szárma, azaz töltike a savanyított káposztával frigyre lépett a régi erdélyi kemencékben. A kézfogó eredménye a világ egyik legfinomabb étele lett, ami aztán télvíz idején nem maradhatott el a karácsonyi asztalokról sem. Kövi Pál Erdélyi lakoma című, gasztro-klasszikus művében többféle töltött káposzta pontos leírását is fellelhetjük. Úgyis, mint bizonyos Ladó (másként Egervári Deér Ladiszla, a Porubszky kúria gazdaasszonya) lucskos töltött káposztájáét, amely már nem nélkülőzi a paprikát, adatik bele a darált sertéshúsos tölteléken túl sertéscsülök, fűszerszámai a kapor, csombor, ízesítője még a tárkonyecet. Igazi különlegesség a hargitai töltött káposzta, amelybe darált sertéshúsos,kolbászos  kelkáposztabatyuk is kerülnek köményes fűszerezéssel a savanyú káposzta közé, a tetejébe pedig kicsontozott sertéskaraj szeleteket ültetnek. Megint másféle a töltött káposzta, ha a töltelékben a darált hús  kukoricakásával közösködik, a káposzta között füstölt hús darabkák  és gombák bújnak meg. Akad olyan változat is, ahol a rizses töltelék javát darált vagy apróra vágott libamell, szalonna és marhafelsál alkotja. A sokak által ismert nagy klasszikus persze a kolozsvári töltött káposzta, amit erősen javallott cserépedényben vagy vastagfalú vasedélyben készíteni sok füstölt kolbásszal, vékonyra szelt füstölt szalonnával, bőségesen tejföllel locsolva. A sertéshúsos töltelékbe való rizst pedig előzőleg húslevesben főzik meg(!). S mindezeken túl még számos változat fellelhető, hiszen:"Erdélyben a töltött káposztának szinte minden családnál megvan a maga készítési szabálya. Talán csak az a közös valamennyinél, hogy savanyított káposztából készül, marha-disznóhúsból, olykor füstölt disznóhúsból. De aztán ezen túlmenően a készítésnek, ízesítésnek, hozzáadásoknak megszámlálhatatlan fortélya van."

Gy.Zs.

Aki mostanság töltött káposzta recept után kutakodik, az választhat ugyancsak szinte megszámlálhatatlanból. Ha korunk főzőasszonya-embere beüti a keresőbe a jeles étek nevét, akkor mindjárt 843 ezer találatot kaphat! Úgy hogy mi most renitens módon inkább  egy karácsonyi last minute nem-töltött káposzta receptjére hívnánk fel a figyelmet:itt    S egy igencsak könnyű töltött káposztáéra: e helyt .

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!