Trump-barát üdítőt dob piacra a Coca-Cola
Lesz nádcukros kóla az Egyesült Államokban is, de ettől még a kukoricasziruptól sem válnak meg.
Lesz nádcukros kóla az Egyesült Államokban is, de ettől még a kukoricasziruptól sem válnak meg.
Lehet, hogy mentes a kalóriáktól, de a problémáktól biztosan nem: életveszélyes dolgot derítettek ki a kutatók az eritritről.
Több mint a kétszeresére növelheti a vérrögképződés kockázatát az eritrit nevű kalóriamentes édesítőszer az egészséges emberek esetében is – állapították meg a Cleveland Clinic szív- és érrendszeri központjának kutatói.
A gyümölcsökben és zöldségekben természetes módon előforduló koncentrációnak akár ezerszerese is lehet a xilitből egyes édesített italokban és ételekben, mutatott rá egy friss tanulmány. Az édesítő vérrögképződést is előidézhet, ami stroke-ot vagy szívrohamot okozhat.
Egy viszonylag új mesterséges édesítőszerről, a neotámról is lesújtó megállapításokat tett az Anglia Ruskin Egyetem kutatása.
A nagy mennyiségben fogyasztott cukor semmiképp sem egészséges, viszont az édes íz tagadhatatlanul kellemes. Megoldást jelenthetnek az édesítőszerek, és egy új tanulmány, a korábbi figyelmeztetésekkel ellentétben, kifejezetten javasolja ezek fogyasztását.
Generációkon átívelő következményei lehetnek az aszpartámfogyasztásnak, derül ki egy frissen bemutatott állatkísérletből.
Számos diétás üdítőben és más élelmiszerben megtalálható, most azonban úgy tűnik, hogy veszélyes lehet az egészségünkre – akár DNS-szinten is – a szukralóz, állapította meg egy új tanulmány.
Aki nem beteg, az nem szorul édesítőszerekre, aki cukorbeteg, az nem úszhatja meg cukorpótlókkal a diétát. Ez valószínűleg akkor is igaz, ha a WHO új és meglepő ajánlása mögött nem állnak nagyon erős tudományos bizonyítékok.
Az aszpartámra, a szacharinra, a szukralózra és a steviára is vonatkozik a bejelentés.
Amerikai és kínai kutatók 8601 kutatási eredményt néztek át, és kiderült, a cukorbetegség mellett többek között a köszvény, az elhízás, a magas vérnyomás, a szívroham, az agyvérzés, a rák, az asztma, a fogszuvasodás és a depresszió kialakulásának kockázatát növeli a túlzott cukorfogyasztás.
A brit Surry Egyetem kutatói szerint 4 gramm sztívia 1000 gramm cukrot képes kiváltani, miközben nem kell a cukorhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatok miatt aggódnunk.
Számos komoly egészségügyi problémához vezethet az eritrit fogyasztása egy új tanulmány szerint – pedig az édesítőt széles körben használják a cukor kiváltására.
Egy kutatásban egerek generációit tette szorongóbbá az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer, amit élelmiszerek ezreiben használnak napjainkban. És ez csak az egyik gond vele.
Az új antibiotikumok kifejlesztése gyakran évekbe telik és dollármilliókba kerül, ráadásul egyre több esetben hatástalanok a szuperbaktériumok ellen. Kutatók úgy találták, hogy a hétköznapi élelmiszerekben is gyakran használt édesítők két rezisztens baktérium ellen hatásosak lehetnek.
Édesebbé vált az életünk, pontosabban ételeink és italaink változtak cukrosabbá az elmúlt évtizedben, és ez komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – állapították meg az ausztrál Deakin Egyetem kutatói.
A kutatók három mesterséges édesítőszert vizsgáltak meg, ezek 3-14 százalékkal növelték a rák kialakulásának kockázatát.
Az édesítőszeres termékek után is adót kell majd fizetni, az energiaitalokra még komolyabb sarcot vetnek ki.
Egy tanulmány arra jutott, hogy azok a nők, akik sok diétás üdítőitalt isznak, azoknál magasabb a kockázata az agyvérzésnek és a szívrohamnak.
Nincs rá bizonyíték, hogy veszélyes, de kutatók ezt sem zárják ki.