Szigorítják az élelmiszerkönyv előírásait
Kecskesajtnak például mostantól csak azt nevezhetik, ami kizárólag kecsketejből készült.
Kecskesajtnak például mostantól csak azt nevezhetik, ami kizárólag kecsketejből készült.
A legismertebb Túró Rudi ízesített változatainak címkéjén az összetevők között túró helyett tejalapú rögös készítmény szerepel, a gyártó azonban cáfolja, hogy ez azt jelentené: kispórolták az alapanyagot az édességből.
Nem tömegtermékekkel, hanem minőségi árukkal tudna betörni a magyar élelmiszeripar a világpiacra – mondta el a hvg.hu-nak a Coop Rallyn Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára. A főállatorvost arról is kérdeztük, kiheverte-e már a magyar ipar a tavalyi listeriafertőzést.
A közelgő szilveszterre tekintettel húszféle virslit vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma, három termék gyártóját megbírságolták.
Frissföl, lapkasajt, rudacska és szójatej. Évek óta kaphatók a hazai boltokban az élelmiszerekre megszólalásig hasonlító dolgok, és sokan veszik is őket, pedig nem is feltétlenül olcsók. Megnéztük, mit kockáztatunk, ha ezeket fogyasztjuk.
Hatályba lépett a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, amely magasabb hústartalmat ír elő a felvágottak, a virslik és a párizsik esetében. Ettől még aligha mondhatunk búcsút a húst csak nyomokban tartalmazó, olcsó termékeknek.
Jobb minőséget, de drágulást is hozhat a kenyerek piacán az Élelmiszerkönyv csütörtöktől érvényes szigorítása. A pékek legnagyobb bajait azonban nem orvosolja.
A méz után elkészült a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott lekvár és szörp termékkategória szabályozása is, részeként annak a kétszintű szabályozásnak, amellyel a Vidékfejlesztési Minisztérium átalakítja a Magyar Élelmiszerkönyvet.