Feszültség és konfliktus a szervezetben – Hogyan kezelhető?
Az egészséges csapatműködés és az eredményesség szempontjából kulcskérdés, hogyan kezeli a cégvezető a konfliktusokat.
Jobb minőséget, de drágulást is hozhat a kenyerek piacán az Élelmiszerkönyv csütörtöktől érvényes szigorítása. A pékek legnagyobb bajait azonban nem orvosolja.
Ez kovásszal készült!
Ezzel a rövid mondattal ajánlja kenyerét egy óbudai pékség eladója, és nem is kell csalódnunk az árujában: a kenyér illata, a héja és a bele is épp olyan, ahogyan egy házi kenyeret elképzelünk.
Pár sarokkal odébb egy szupermarket polcán aztán megtaláljuk a másik végletet is: a leheletvékony héjú és valószerűtlenül levegősebb belű, savanykás illatú és papírízű szeletelt kenyeret.
Sanszos, hogy ezt később sütötték, mint a Pékesség veknijét, a frissességét azonban legkésőbb akkor elveszítette, amikor kihűlt, egycentis szeletekre vágták, aztán betették egy nejlonzacskóba. És jó eséllyel soha nem látott kovászt.
A közös a kettőben a neve: fehér kenyér. És ez annak ellenére így is marad, hogy csütörtöktől életbe lép az Élelmiszerkönyv módosítása, amely jelentősen szigorítja a pékárukra vonatkozó előírásokat.
A rozskenyér legyen rozskenyér
Az nem újdonság, hogy az Élelmiszerkönyv meghatározza a különböző termékcsoportok jellemzőit – például a kenyér alakját, de még a minimális tömegét is. Annak természetesen nem innen érdemes tájékozódnia, aki egy jó kenyérreceptet keres. De annyit azért ki lehet olvasni az Élelmiszerkönyvből, hogy a kenyér alapvető hozzávalója a liszt és a kovász vagy a kovászt helyettesítő "készítmény". Mit ír még elő a rendelet?
Most is 360 a kenyér
A lényeg persze az lesz, ezeket az előírásokat mennyire tudják betartatni. Nem véletlen, hogy a Magyar Pékszövetség – amely a pékekhez hasonlóan maximálisan támogatta a módosításokat – szigorú ellenőrzést vár el. „Ez kivitelezhető is: a kenyeresség és az összetevők ellenőrzése sem bonyolult dolog” – mondja a Lipóti Pékség vezetője.
Tóth Péter azt mondja, az ő cégüknél különösebb változásra nem volt szükség a hat hónapos átmeneti időszakban sem. „A sótartalomból nekünk is vissza kell venni, ami igényelt valamennyi változtatást, mivel a só jobb tartást ad a kenyérnek. De rozskenyérnek például mostantól 30 százalék helyett legalább 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia – ehhez képest nálunk már 80-90 százalék ez az arány” – sorolja és mindjárt meg is magyarázza a különbséget.
A rozsliszt sikértartalma alacsonyabb a búzáénál, ezért 2-3 napig is érlelni kell, hogy megfelelő legyen az állaga. A helyettesítőként használt maláta és színezőanyag mellett tehát a gyors technológia „segítette” eddig a pékeket. Persze – teszi hozzá – egy-két óra alatt is lehet kenyeret gyártani, de
a jó kenyérnek idő és hely kell, nem gép.
A pékek versenyképességét azért nagyban befolyásolja az is, milyen gépparkkal dolgoznak. A sok helyen elavult berendezések is növelik az előállítási árakat – ahogy rövid távon az is, ha egyszeri beruházással a vállalkozások modernizálni kezdenek.
A fokozódó bérnyomás mellett ez is magyarázta a Pékszövetség elnökének tavaly év végi, nagy vihart kavart nyilatkozatát. Septe József akkor a Magyar Hírlapnak azt mondta: a növekvő minimálbér (és – tehetjük hozzá – általánosságban a magasabb elvárt fizetések) kigazdálkodása legalább 30 százalékos áremelést tesz szükségessé az ágazatban.
Tóth Péter úgy látja, ez túlzás, ám évi 5-10 százalékra valóban szükség van, és ezt a mértéket a vevők is elfogadják. A Lipóti Pékség vezetője szerint egy kiló fehér kenyér reális ára most valahol 350-400 forint körül mozog. Az óbudai kézműves kenyér kilója ehhez képest 580 forint volt, de a minőségi kenyerek a Lipótiban is 400-500 forintos kilónkénti áron kaphatók.
Alternatív gazdálkodás
Ennél jóval alacsonyabb árakkal is találkoztunk kenyértúránkon: a Tesco internetes boltjában 179 forint a fehér kenyér, az Auchannál ugyanennyiért kínálták a „házi jellegű” kenyeret.
Csütörtöktől ezt sem tehetik meg – mármint a „házi” jellegre való utalást, az árképzésbe ugyanakkor a rendeletalkotók sem szólhatnak bele – pedig aligha valószínű, hogy a nettó százforintos liszttel ennyiből kijönne a kenyér – véli Tóth Péter.
Amíg azonban a pékek csak a kenyérből tudnak megélni, a nagy áruházláncak megtehetik, hogy az alapvető élelmiszereken keletkező veszteséget más termékeken behozzák – ezzel csak úgy tudnak konkurálni, ha meggyőzik a fogyasztókat, hogy a jobb minőségű termékeiket vásárolják.
A pékeknek nem csak a multikkal kell felvenniük a versenyt, hanem a gombamód szaporodó, „albán” névvel illetett kenyérüzemekkel is. Becslések szerint ezek már a pékségek egyharmadát teszik ki, a sikerük titka pedig két dologra vezethető vissza: a gyorsan készülő, felfújt egyentészta és a finoman szólva alacsony adózási fegyelem. Ezen azonban az Élelmiszerkönyv sem tud segíteni.
Az egészséges csapatműködés és az eredményesség szempontjából kulcskérdés, hogyan kezeli a cégvezető a konfliktusokat.
A vállalkozások belső problémáiból eredő pénzügyi válságok jelentős része elkerülhető lenne. Mutatjuk hogyan.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
A sikeres cégfelvásárlás alapja az előre megtervezett finanszírozási háttér. Milyen szempontokat szükséges feltétlenül szem előtt tartani ennek során.
A másik azt válaszolta, hogy ő nem tett ilyet.
Gianni Infantino komolytalan dicshimnuszairól, a felemás színvonalú meccsekről, nevetséges jegyárzuhanásokról, kizsigerelt játékosokról és persze a torna döntőjének két résztvevőjéről is szó lesz.