Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"539b3e0c-ec42-4396-8c1f-02a9aa513f24","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Előbb-utóbb mindannyian megöregszünk, boldogan öregedni azonban már korántsem olyan magától értetődő. Ehhez próbálunk adni néhány fogódzót.","shortLead":"Előbb-utóbb mindannyian megöregszünk, boldogan öregedni azonban már korántsem olyan magától értetődő. Ehhez próbálunk...","id":"20250202_boldog-oregedes-szokasok-boldogsag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/539b3e0c-ec42-4396-8c1f-02a9aa513f24.jpg","index":0,"item":"165fa642-423a-49c4-8515-8fec222b0120","keywords":null,"link":"/elet/20250202_boldog-oregedes-szokasok-boldogsag","timestamp":"2025. február. 02. 06:15","title":"Megfiatalodhat és boldogabb lehet, aki ezt a hét egyszerű szokást beiktatja az életébe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bcd7e833-67c8-4a2a-84f8-168760cfb572","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Pánik volt a gépen, az utasok könyörögtek, hogy engedjék ki őket. Végül evakuálták a füstölő utasszállítót.","shortLead":"Pánik volt a gépen, az utasok könyörögtek, hogy engedjék ki őket. Végül evakuálták a füstölő utasszállítót.","id":"20250202_United-Airlines-Houston-utasszallito-repulogep-tuz-fust-evakualas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bcd7e833-67c8-4a2a-84f8-168760cfb572.jpg","index":0,"item":"1f67effc-c712-40fe-949b-aef55165d32e","keywords":null,"link":"/vilag/20250202_United-Airlines-Houston-utasszallito-repulogep-tuz-fust-evakualas","timestamp":"2025. február. 02. 19:53","title":"\"Maradjanak a helyükön!\" - kérte az utaskísérő, miközben lángolt a hajtómű (videóval)","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"33cc0698-66d8-4d1b-a849-def3f7875267","c_author":"Németh András","category":"360","description":"A hétköznapi forgalmat jellemző akkumulátorhasználatkor lassabban csökken az elektromos autók áramtárolóinak teljesítménye, mint a laboratóriumi tesztek során. Az sem tűnik igaznak, hogy a villanyautókban is lassan kell gázt adni, a hagyományos társaihoz képest.","shortLead":"A hétköznapi forgalmat jellemző akkumulátorhasználatkor lassabban csökken az elektromos autók áramtárolóinak...","id":"20250202_hvg-elektromos-autok-akkuk-teszteredmeny-tovabb-messzebbre","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/33cc0698-66d8-4d1b-a849-def3f7875267.jpg","index":0,"item":"11c9ca82-981e-42ea-936a-466a99f12f21","keywords":null,"link":"/360/20250202_hvg-elektromos-autok-akkuk-teszteredmeny-tovabb-messzebbre","timestamp":"2025. február. 02. 08:30","title":"Ne higgyünk a teszteknek: így lehet a legtöbbet kihozni egy villanyautó akkumulátorából","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c2d5dc80-3b79-4605-8ec0-e4e474fc1262","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"48 éves korában elhunyt Nagy Ervin filozófus, a Mandiner munkatársa, a Jobbik egyik alapítója.","shortLead":"48 éves korában elhunyt Nagy Ervin filozófus, a Mandiner munkatársa, a Jobbik egyik alapítója.","id":"20250202_meghalt-nagy-ervin-filozofus-jobbik-alapito","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c2d5dc80-3b79-4605-8ec0-e4e474fc1262.jpg","index":0,"item":"f82de709-dd53-4222-8f17-351609b0b488","keywords":null,"link":"/itthon/20250202_meghalt-nagy-ervin-filozofus-jobbik-alapito","timestamp":"2025. február. 02. 12:58","title":"Meghalt Nagy Ervin Jobbik-alapító filozófus","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"18f0894f-e394-4c52-b286-f86922f990ad","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Kendrick Lamar is nagyot ment, ő a legjobb felvétel és a legjobb dal kategóriákat is megnyerte a Not Like Us című szerzeményével.","shortLead":"Kendrick Lamar is nagyot ment, ő a legjobb felvétel és a legjobb dal kategóriákat is megnyerte a Not Like Us című...","id":"20250203_grammy-2025-beatles-lamar-beyonce-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/18f0894f-e394-4c52-b286-f86922f990ad.jpg","index":0,"item":"77ce162f-1713-48ba-8d47-2f2a74a8e29f","keywords":null,"link":"/kultura/20250203_grammy-2025-beatles-lamar-beyonce-ebx","timestamp":"2025. február. 03. 06:35","title":"28 év után ismét Grammy-díjas a Beatles, Beyoncé pedig az első fekete nő, aki countrylemezzel vitte el a legjobb lemezért járó díjat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"41d5b729-a88e-4f1f-a6f9-dcb2d1b89c0c","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Licitálnak a vevők az elérhető lakásokra. Van eladó, aki már inkább letiltja a számát, olyan sokan keresik. Ingatlanba ömlik az állampapírok után kifizetett kamat.","shortLead":"Licitálnak a vevők az elérhető lakásokra. Van eladó, aki már inkább letiltja a számát, olyan sokan keresik. Ingatlanba...","id":"20250203_Elszabadult-az-ingatlanpiac-napok-alatt-elkapkodjak-a-lakasokat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/41d5b729-a88e-4f1f-a6f9-dcb2d1b89c0c.jpg","index":0,"item":"ce2f092b-e81a-4ae4-9212-d69038eb216c","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250203_Elszabadult-az-ingatlanpiac-napok-alatt-elkapkodjak-a-lakasokat","timestamp":"2025. február. 03. 07:53","title":"Elszabadult az ingatlanpiac, napok alatt elkapkodják a lakásokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"67158562-3b78-493c-8c90-71eb47704743","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Egy nő holttestét találták meg a Dee-folyóban nem messze onnan, ahol a Huszti-ikreket utoljára látták. ","shortLead":"Egy nő holttestét találták meg a Dee-folyóban nem messze onnan, ahol a Huszti-ikreket utoljára látták. ","id":"20250201_Megszolalt-a-Skociaban-eltunt-ikerlanyok-apja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/67158562-3b78-493c-8c90-71eb47704743.jpg","index":0,"item":"82beff0b-4935-4a38-aa0a-cf081be858dd","keywords":null,"link":"/itthon/20250201_Megszolalt-a-Skociaban-eltunt-ikerlanyok-apja","timestamp":"2025. február. 01. 21:52","title":"\"Éreztem, hogy bajuk esik”- Megszólalt a Skóciában eltűnt ikerlányok apja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e8b8bf86-b4d5-48fe-8f51-d0ba04483c40","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Azért olyan nagyon mégse, mert telitalálatos szelvény nem volt, az öttalálatosok nyereménye pedig csak egy negyed négyzetméternyi budapesti új lakásra elég.","shortLead":"Azért olyan nagyon mégse, mert telitalálatos szelvény nem volt, az öttalálatosok nyereménye pedig csak egy negyed...","id":"20250202_Megvannak-a-nyertes-lottoszamok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e8b8bf86-b4d5-48fe-8f51-d0ba04483c40.jpg","index":0,"item":"cf5765ce-743f-4ee1-aaf0-25aa1ec3bdec","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250202_Megvannak-a-nyertes-lottoszamok","timestamp":"2025. február. 02. 17:14","title":"Megvannak a nyertes lottószámok, örülhetnek a prímszámok szerelmesei","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Radikálisan rajzolná át a párizsitól a sült kolbászon át a májkrémig a húsipari termékpalettát az új élelmiszerkönyv: több és jobb hús, több fehérje, kevesebb zsír és só. Megnéztük, minek inthetünk korántsem könnyes búcsút, és milyen kihívás vár a magyar húsiparra.
Júliusban írtunk a nagy magyar felvágottsvindliről, arról, hogy az élelmiszeripar sötét bugyraiban hogyan állítanak elő hústerméknek látszó mérnöki dizájntermékeket. Akkor a Nébihnél is érdeklődtünk arról, változik-e a húsipari termékek paramétereit előíró Élelmiszerkönyv, amely sok esetben a szabályozással is támogatja a felvágottak jelképes hústartalmát, és az adalékanyagok, szója és egyéb matériák használatát. A hatóság azt válaszolta, dolgozik a könyv módosításán, hogy a termékek jobb minőségűek lehessenek, és hogy a vásárlók is jobban informálódhassanak.
Virslitöltés egy húsüzemben 1999-ben
Túry Gergely
Meg is érkezett a törvénymódosítás tervezete, egyelőre még a közigazgatási egyeztetés szintjén. Azaz az ebben foglaltak még változhatnak. Márpedig a szabályozás több szinten is szigorodik – holott épp a magyar termelők védelmében engedtek a szigorból az EU-s csatlakozás idején, hogy ne menjenek tönkre a túl magas kritériumok miatt. A magyar húsipar ugyanis versenyképességi problémákkal küzdött – és küzd a mai napig.
Búcsú a húsnak hazudott péptől?
Ez a szeparátum
Például amikor a baromfi testéről levágták a combokat, felsőcombokat, mellehúsát, szárnyakat, nyakat, akkor a maradék testcsontot (farhát+mellcsont ="karkasz") ledarálják, majd nagy nyomású vízzel sűrű fémszitán átmosatják. Ez kimossa belőle a csontszilánkot. A maradék a baromfihúspép – ezt látjuk viszont hústartalomként, mondjuk egy baromfifelvágottban.
A magyar vásárlót persze ez kevéssé érdekli, elsősorban azt nézi, mit eszik és mennyiért. Mert az egy dolog, hogy egy felvágott kilója csak 400 forint. De amikor kiderül, hogy a beltartalma csak 40 százalék hús, az is főként szeparátumhús (a szó megfejtését keretes írásunkban olvashatja). Továbbá a maradék hozzávalót is darált toll és csőr, szója és ízfokozó, valamint a szép, húsvörös színért felelős kiszárított és ledarált kármintetű adja. Na, akkor azért kétszer is meggondoljuk, megvegyük-e. (Vagy ha megengedhetjük magunknak, valami jobb után nézünk.) A tervezet minden szinten előrelépést sejtet – a felvágottmegszállottak szeme minden bizonnyal kikerekedik a részletek hallatán.
Az első ismertetések leginkább a megnövekedett hústartalmat emelik ki, holott láttuk, korábban a szeparátumhús is a hústartalom része lehetett, önmagában tehát a több hús még nem old meg semmit. Az az igazán bátor lépés tehát a tervezetben, hogy ezután a „csontokról mechanikusan lefejtett hús”, azaz a szeparátum immár nem számítható bele a hústartalomba, csak a gépi csontozású és az íntalanított hús, ami valóban a szó mindennapi értelmében húsnak nevezett dolog. A szeparátum jelenlétét pedig külön fel kell tüntetni a terméken.
Nem kötelező a tetű
Maga a hús fogalma is változik, frissül a törvénytervezetben, mégpedig szó szerint: eddig a hús, a gépi csontozású hús és a szeparátum volt feltüntetve, az új törvényben már a friss hús, és az abból készült húspép szerepel. A húspépre vonatkozó szabályok is egy újabb, 2008-as EU-s rendeletre hivatkoznak.
Nemcsak a hústartalom mértéke és minősége változik. Apró változásnak tűnik, de eltűnt a párizsi, krinolin, szafaládé leírásából a kötelező „rózsaszín” kitétel, annyi szerepel csak, „a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színű”. Ez egyfelől megnyitja az utat a zöld, fekete, kék párizsik előtt, de valójában a kármintetű felhasználását teszi szükségtelenné. A női rúzsban is felhasznált rovar nélkül ugyanis a fenti felvágottak fakó, bézs színűek lennének, ami kevésbé vonzó, mint a rózsaszín – paradox módon a gusztusosságuk miatt kell hozzáadni az őrölt rovartetemet. Ez mostantól nem lesz kötelező.
Kikerülne a leírásból a „kellemesen sós íz” kitétel is, mivel csökken a sótartalom is, javarészt egy százalékkal nagyjából minden termékben. Ez a sótalanító népegészségügyi törekvés érhető tetten a menzareformban is, ami sokszor a gyerekek ellenkezésébe ütközik. Ám ha kevesebb só lesz a menzán pl. a felvágottakban, több lehet másban, így az ebéd sem lesz olyan sótlan.
A sütőkolbász újraértelmezése
A legnagyobb változáson talán a sütőkolbász megy át, amibe ezentúl friss hús kategóriába tartozó hús kerülhet, mócsingos rekeszizmot és rágóizmot, hasonlóan a téliszalámihoz, nem tartalmazhat, valamint adalékanyagot sem – ezek eddig minden további nélkül mehettek a sütőkolbászba. Ezen felül megnő a kötelező hústartalom is, elég jelentősen, 50-ről 65 százalékra, miközben lecsökken 35-ről 32 százalékra a zsírtartalom, és a sótartalom is 1, 4 százalékkal (2,1 százalék lehet maximum).
Végre nem lehet parasztsonkának hívni az olyan terméket, aminek az érlelése nem tartott legalább 30 napig, a gyorspácolás nem megengedett (ami azért is örvendetes, mert a WHO ominózus jelentése – ami a hústermékek és az vastagbélrák között oksági megállapítást mutatott ki –, kapcsán az orvosok és a dietetikusok hangsúlyozták, a pácoláshoz használt sók nitrittartalma a rákkeltő). A sonkában 2017-ig évente 1-1 százalékkal csökken a sótartalom. A parasztkolbászba eddig nem volt kötelező kizárólag sertés-, marhahúst, szalonna-alapanyagot és fűszereket tartalmazó, füstölt, szárított terméket tenni, mostantól viszont igen. És húspép sem mehet többet a parasztkolbászba, ahogy rekesz- és rágóizom sem. Ahogy feljebb már utaltunk rá, ugyanígy tisztul a téliszalámi is.
Egy húskészítmény szabályozása maradna változatlan, a natúr libamájé. De például minden májas megnevezésű termékbe több májat kellene beledarálni, mint eddig (még ha a 12 százalékról 25 százalékra növekedés még mindig kevésnek tűnik is az átlagfogyasztónak).
Mit szólnak hozzá a húsosok?
A változások csak az itthon előállított hústermékekre vonatkoznak, az EU-s importra, török termékekre nem, feltéve, ha az ottani élelmiszer-biztonsági előírások megegyeznek hatásukban az itthoniakkal.
MTI / Rosta Tibor
Kérdés, mit szólnak mindehhez az amúgy is ezer sebből vérző magyar húsipari termelő cégek? Egyrészt megpróbálhatják felpuhítani a tervezetet, de forgalomba hozhatnak más megnevezésű termékeket is a megszokott összetétellel. Ám mivel lényegében minden hagyományos terméket érintene a szigorítás, elképzelhetetlen, hogy ne érintené őket rosszul a változás.
Egy húsipari folyamatokra rálátó, névtelenséget kérő forrásunk szerint is nehéz lesz jól kijönni a szigorításból a magyar húsiparnak. A húsipari termékek árának átlagosan 70 százaléka az önköltség, ha pedig emelni kell a hústartalmat, nő az önköltségi ár is – nem nagyon lehet honnan spórolni. Ha pedig nő az ár, csökkenni fog a fogyasztás, mert a magyar piac árérzékeny. A nagy kérdés az, hogy hányan tehetik meg, hogy a jobb és egészségesebb felvágottakat, hústermékeket válasszák, és hányan kényszerülnek arra, hogy az eddig megszokott olcsó, de immár párizsiként, zalaiként stb. nem árulható, más fantázianévre hallgató terméknél maradjanak.
Krinolin vs. szafaládé: Tudja, mi a különbség?
A tervezet különválasztja a krinolint és a szafaládét. A szöveg szerint a méret és a tapintás a különbség: míg a krinolin „legalább 38 mm átmérőjű”, a szafaládé átmérője 28-36 mm közé kell essen, ezen túl pedig a krinolin rugalmas, a szafaládé pedig tömötten rugalmas. Tehát ha összefut egy boltban egy 27 mm-es, krinolinnak tűnő, tömötten rugalmas tárggyal, immáron nyugodt lelkiismerettel hívhatja szafaládénak. Hogy a társadalom szafaládé-krinolin szétválasztási igénye milyen tömegű nyomást generált, nem tudni, de immáron ez az élelmiszerkönyvben is átütött.
A világ legnagyobb kereskedelmi bankja, a svájci UBS vezető közgazdásza szerint az Egyesült Államok rosszabbul járna egy kereskedelmi háborúval, mint Európa.