Napi 10 adag zöldséget és gyümölcsöt kellene enni a hosszú élethez - derítette ki a BBC beszámolója szerint a londoni Imperial College legújabb tanulmánya, amely szerint ezzel a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrenddel évente 7,8 millió ember korai halálát lehetne megelőzni.
A tanulmány arra jutott, hogy még kis adag zöldség és gyümölcs evése is sokat javíthat az élettartamon, de persze minél többet eszik az ember, annál jobb. A napi 10 adagot úgy számolták, hogy egy adag mintegy 80 grammnyi zöldség-gyümölcsöt jelent, vagyis egy kisebb banán, egy körte, egy paradicsom, pár szem eper, vagy három evőkanál borsó vagy spenót is egy-egy adagnak számít.
A kutatók több korábbi, étrenddel kapcsolatos kutatás eredményeit összegezték, és azt is meghatározták, mely zöldségek és gyümölcsök jók az egyes betegségekre:
- a rák kialakulásának kockázatát csökkentik a zöld zöldségek, mint a spenót, a sárga zöldségek, mint a paprika, és a keresztes virágú zöldségek, mint a karfiol, a brokkoli, vagy a káposztafélék.
- a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát csökkenti az alma, a körte, a citrusfélék, a saláták és leveles zöldségek, és szintén a keresztes virágúak.
Az International Journal of Epidemology szaklapban megjelent tanulmányban kitérnek arra is, hogy napi 200 gramm zöldség-gyümölcs fogyasztása 13 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri megbetegedések és 4 százalékkal a rák kialakulásának kockázatát, 15 százalékkal pedig a korai halálozás kockázatát. Napi 800 gramm fogyasztása pedig már 28 százalékkal csökkentette a a szív- és érendszeri megbetegedések, 13 százalékkal a rák, és 31 százalékkal a korai halál kockázatát.