szerző:
hvg.hu

„Rettenetesen idegesít, amikor egy halom kérdést teszel fel azzal kapcsolatban, hogy mit csinálok, meg az is, hogy rengeteg írásjelet használsz” – írta egy kamaszlány édesanyjának. Ő pedig elgondolkodott, mire érdemes figyelni csetelés közben.

„Mint a legtöbb szülő, én is elég gyakran sms-ezek a gyerekemmel, és eléggé kompetensnek érzem magam; jól kommunikálok, ismerem a nyelvüket, és ismerem minden csínját-bínját a kamaszokkal való csetelésnek. Vagy legalábbis eddig azt hittem” – írja a szulo2pont0.hu-n Rét Ágnes, aki nem először fut bele ilyen „kritikákba”.

Megkérdezett néhány kamaszt, hogy mit gondol a modern sms-ezésről, csetelésről, és rendkívül hasonló válaszokat kapott. Ezek közül négyet emelt ki tanácsként a gimis, egyetemista gyerekkel való kommunikációhoz.

Az írásjelek (nagyon) sokat jelentenek, azok túlzott használata sok félreértést szül

Lehetőleg – írja – ne használjunk pontot, mert idegesek lesznek tőle a gyerekek, és nem lesz világos az üzenet jelentése. „Ha pontokat használsz, sokkal komolyabbnak tűnik az ügy, és elkezdünk agyalni azon, hogy vajon valami rosszat tettünk-e” – mondta az egyik megkérdezett. De az is fontos, hogy ne hagyjunk ki szavakat, mert a kamasz elkezd különböző dolgokat belegondolni a közlendődbe. Kerülni kell az írásjelek kombinációját. A felkiáltójelet viszont szeretik a kamaszok.

Ismerjük meg az emojikat, de használjuk takarékosan

Kiderült a felmérésből, hogy a szülők nem túl jók az emoji-használatban: túl sok emojit használnak. „Legyél visszafogottabb az emojik használatakor. Csak néhányra van szükséged” – szól a kamaszok jó tanácsa. Már csak azért sem érdemes mindenféle emojit használni, mert néhánynak szexuális tartalmú másodjelentése is van.

A Bitmoji (személyre szabott emoji) jó

Amíg az emojik túlzott használta nem tetszik a gyerekeinknek – írja Rét –, a Bitmoji szerintük jó és vicces. A Bitmoji egy olyan alkalmazás, „amely lehetővé teszi rajzfilmfigurák, avatarok létrehozását, amelyek úgy néznek ki, mint te és beteheted a szöveges üzeneteidbe”.

Az időzítésen múlik minden

A tizenévesek nagyon értékelik, ha azonnal válaszolunk nekik, viszont elvesztik a türelmüket, ha ezt nem tesszük. De a szülőknek nem szabad mérgesnek lenni, ha a kamaszok nem válaszolnak rögtön. Főleg a hétvégi időszakban elképzelhető, hogy más, fontos dolguk akad.

A kis kutatásnak van még egy tanulsága: „a gyerekeink nem szeretik, ha csak úgy küldünk nekik üzenetet, mindig legyen valami oka”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Hosszú Katinka beszélt a válásáról: "Keményebb lettem, mint valaha"

Hosszú Katinka beszélt a válásáról: "Keményebb lettem, mint valaha"

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést