szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tud tovább asszisztálni ahhoz, ahogy megváltoztatják a szakmai jelöltek névsorát.

Lemondott a Munkácsy-díj bizottság egyik tagja, Krajcsovics Éva festőművész - mindezt lényegre törő, velős levélben indokolta meg Kásler Miklósnak, az EMMI miniszterének.

A levélben, amelyet a 24.hu szúrt ki az artportalon, Krajcsovics azt írja, hogy nem tud tovább asszisztálni ahhoz, hogy milyen mértékben és egyes esetekben a szakmai szempontokat mellőzve változtatták meg a jelöltek névsorát.

Krajcsovics levele így szól:

Prof. Dr. Kásler Miklós
Emberi Erőforrások Minisztériuma
miniszter

Tisztelt Miniszter Úr!

Ezúton tájékoztatom, hogy nem kívánok tovább részt venni a Munkácsy-díj bizottság munkájában, mert számomra elfogadhatatlan, hogy aki minden szavazatot megkapott a bizottságunktól az kiesik, ugyanakkor, aki fel sincs terjesztve az megkapja a díjat, és még nem is említettem a szavazat nélküli díjazottakat. Ezek szerint a bizottság munkája puszta látszattevékenységgé vált, amihez a továbbiakban nem akarok hozzájárulni.

Üdvözlettel:
Krajcsovics Éva, festőművész
Budapest, 2019 március 14.”

A Munkácsy-díj bizottság tagjai minden évben ajánlást fogalmaznak meg a miniszter számára, kiket találnak érdemesnek a díjra. A gyakorlat viszont az, hogy az aktuális miniszter ezt alapvetően el is fogadja. Az artportalnak a festőművész így kommentálta az idei esetet:

Amikor megláttam a sajtóban a díjazottak listáját, nem akartam elhinni. 2017 óta vagyok a bizottság tagja, minden évben változtattak 1-2 nevet az általunk javasoltak listáján, én pedig minden évben megfogadtam, ha ez túlmegy egy határon, akkor lemondok. Most jött el ez a pillanat. Úgy éreztem, nem kapok levegőt, megfulladok, ha ezt most nem mondom el. Tizennégy művésznek akartak díjat adni, és a mi listánkról hét nevet kivettek, hetet pedig betettek. Volt köztük egy, amelyik még a felterjesztettek között sem szerepelt. Négy olyan díjazott van, aki a bizottságtól nem kapott szavazatot, egyébként róluk meg kell jegyeznem, hogy nem szakmai jelöltek voltak.

A bizottság első helyen egyébként Bács Emese festőművészt jelölte, aki viszont nem került a díjazottak listájára. “Szeretném, ha a neve említésével egy kis elégtételt tudnánk szerezni számára” – mondja Krajcsovics Éva.  

“Felhívnak a kollégák, hogy milyen bátor voltam, nos, én nem érzem így. Egyszerűen arról van szó, hogy olyan nevek vannak a listán, amelyekért semmilyen szakmai felelősséget nem tudok vállalni.”


A Munkácsy-díjasok idei névsora:

Gálhidy Péter szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének művésztanára
Ilyés István szobrászművész
Juha Richárd szobrászművész
Kotormán Norbert képzőművész
Lieber Erzsébet DLA képzőművész, a Kaposvári Egyetem egyetemi docense
Mészáros Géza festőművész
Olescher Tamás festőművész
Őry Annamária festőművész
Párkányi Péter szobrászművész
Pogány Gábor Benő szobrászművész
Rényi Katalin festőművész, tervezőgrafikus
Sz. Varga Ágnes festőművész, grafikus
Takács Tamás Péter tervezőgrafikus-művész
Varga-Amár László festőművész, a Szent Gellért Katolikus Gimnázium tanára

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!