szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Ugyancsak megosztotta rajongóit a szecsuáni séf azzal, hogy élő adásban ölt meg egy szalamandrát, majd feldarabolta és megfőzte.

A 29 éves (Szecsuan tartomány, Csengtu) Wang Gang  produkcióinak már több mint 10 milliós követőtábora van a világhálón. Egy minapi főzőbemutatója azonban nemcsak feltűnést, hanem erős viszolygást is kiváltott sokakban.

Wang Gang párolt szalamandrát (állítólag Kínában csemegének számít) ígért. A mindig jól vasalt, patyolattiszta szakácskabátot viselő séf a szokásos köszöntéssel kezdte: „Sziasztok, Wang Gang vagyok. Ma mindenkinek megtanítom, hogyan lehet párolt szalamandrát főzni.” Ezt követően viszont eléggé naturális, véres jelenetben mutatta be az állat kivégzését. Egy óriás szalamandrát emelt magasra a bal kezében, az életéért küzdő áldozat  fejét bárddal lecsapta, majd megtisztította és feldarabolta – írja a South China Morning Post hírportálja.

scmp.com

Az óriás szalamandra egyébként veszélyeztetett védett állatfaj Kínában, de Gang arra hivatkozott, amikor nyilvánosan bocsánatot kért sokkolt  rajongóitól,  hogy a lefejezett állatot egy gazdaságban direkt étkezési célra tenyésztették. Másrészt az étel elkészítéséhez úgyis megölte volna, ha a vitatott jelenetet nem veszik fel a főzőműsorban.

scmp.com

A kritikák nyomán azonban Wang Gang a következő felvételnél már mellőzte egy nyúl nyilvános megölését. Nézői az élő nyúl bemutatása után már csak az előkészített húst, a fűszeres nyúlpecsenye alapanyagát láthatták.

A megszállott szakács 10 éves kora óta főz/süt, apját követve a mesterségben. Mintegy negyven étteremben dolgozva leste el a szakma fortélyait, míg legutóbb egy szecsuani vendéglőben a konyhafőnökségig vitte. A közösségi médiában 2017 elején tűnt fel egy videobloggal.  Saját bevallása szerint semmilyen tapasztalata nem volt, a testvérétől kölcsönkért okostelefonnal készítette az első felvételeket. A kezdeti zökkenők után – amikor még mindent maga csinált – elég gyorsan beindult, ugyanazon év októberében elérte a 600 ezret a nézettsége. Fél év múlva, 2018 márciusában már hárommilliósra nőtt a rajongói bázisa. A mára több mint 10 millió követővel rendelkező séf heti öt alkalommal jelentkezik, külön stáb dolgozik a keze alá, segíti az alapanyagok beszerzésében és a felvételek készítésében.

scmp.com

Mi a titka Wang Gang népszerűségének? Az egyszerűsége, közvetlensége és természetessége. Főzővideói nem a tévéstúdiók steril és beállított látványvilágát hozzák, hanem a konyháját használó szakácsét, nála nincs mesterkélt rend és csak egyszer használt csillogó edények. A lényeg, milyen ételt és hogyan készít el: „Séf vagyok, aki nem csak üres szólamokkal, a kamerába bámulva mondja el, hogyan főz, és a következő másodpercben pedig ki is tálalja az ételt. Ez csalás. Meg kell mutatnom a teljes folyamatot” – nyilatkozta. S hát, ehhez hozzátartozik a vér is…

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!