A zöld smoothie-tól vesekövünk lehet, és ez csak az egyik baj vele

Óvatosan a zöld színű smoothie-kkal – figyelmeztet a Nébih. A leveles, nyers zöldségekből készülő italok túlfogyasztás esetén veszélyesek a szervezetünkre.

  • hvg.hu hvg.hu
A zöld smoothie-tól vesekövünk lehet, és ez csak az egyik baj vele

A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – mint a spenót, sóska, mángold vagy a rebarbara – amelyek magas oxálsavtartalommal rendelkeznek. A napi 180 milligrammot meghaladó oxálsav bevitele azonban fokozza a vesén keresztüli kiválasztást, és az oxálsav feldúsulása a vesecsatornában kalcium-oxalát-képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója.

És ez még nem minden. Az oxálsav feldúsulása csökkenti a kalcium, a vas, a kálium- és a nátriumsók élelmiszerekből való felvételét, és így elősegíti a csontok demineralizációját, azaz leépülését.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért arra figyelmeztet, hogy a leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrátbevitelt is erősen megnövelheti, és a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.

A smoothie-k esetében az okozza a legnagyobb rizikót, hogy nyers zöldségeket turmixolunk össze. Hagyományosan, ugyanis hőkezelést követően fogyasztjuk az említett zöld élelmiszereket, és a hőkezelésnek köszönhetően az oxálsavtartalmuk is jelentősen csökken.

A Nébih ezért azt javasolja, hogy azon felül, hogy minden zöldséget alaposan mossunk meg fogyasztás előtt, a magas oxálsavtartalmú élelmiszereket, például a sóskát vagy a spenótot, forrázzuk le, mielőtt a turmixgépbe dobnánk.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: