A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – mint a spenót, sóska, mángold vagy a rebarbara – amelyek magas oxálsavtartalommal rendelkeznek. A napi 180 milligrammot meghaladó oxálsav bevitele azonban fokozza a vesén keresztüli kiválasztást, és az oxálsav feldúsulása a vesecsatornában kalcium-oxalát-képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója.
És ez még nem minden. Az oxálsav feldúsulása csökkenti a kalcium, a vas, a kálium- és a nátriumsók élelmiszerekből való felvételét, és így elősegíti a csontok demineralizációját, azaz leépülését.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért arra figyelmeztet, hogy a leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrátbevitelt is erősen megnövelheti, és a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.
A smoothie-k esetében az okozza a legnagyobb rizikót, hogy nyers zöldségeket turmixolunk össze. Hagyományosan, ugyanis hőkezelést követően fogyasztjuk az említett zöld élelmiszereket, és a hőkezelésnek köszönhetően az oxálsavtartalmuk is jelentősen csökken.
A Nébih ezért azt javasolja, hogy azon felül, hogy minden zöldséget alaposan mossunk meg fogyasztás előtt, a magas oxálsavtartalmú élelmiszereket, például a sóskát vagy a spenótot, forrázzuk le, mielőtt a turmixgépbe dobnánk.
Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: