szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Óvatosan a zöld színű smoothie-kkal – figyelmeztet a Nébih. A leveles, nyers zöldségekből készülő italok túlfogyasztás esetén veszélyesek a szervezetünkre.

A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – mint a spenót, sóska, mángold vagy a rebarbara – amelyek magas oxálsavtartalommal rendelkeznek. A napi 180 milligrammot meghaladó oxálsav bevitele azonban fokozza a vesén keresztüli kiválasztást, és az oxálsav feldúsulása a vesecsatornában kalcium-oxalát-képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója.

És ez még nem minden. Az oxálsav feldúsulása csökkenti a kalcium, a vas, a kálium- és a nátriumsók élelmiszerekből való felvételét, és így elősegíti a csontok demineralizációját, azaz leépülését.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért arra figyelmeztet, hogy a leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrátbevitelt is erősen megnövelheti, és a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.

A smoothie-k esetében az okozza a legnagyobb rizikót, hogy nyers zöldségeket turmixolunk össze. Hagyományosan, ugyanis hőkezelést követően fogyasztjuk az említett zöld élelmiszereket, és a hőkezelésnek köszönhetően az oxálsavtartalmuk is jelentősen csökken.

A Nébih ezért azt javasolja, hogy azon felül, hogy minden zöldséget alaposan mossunk meg fogyasztás előtt, a magas oxálsavtartalmú élelmiszereket, például a sóskát vagy a spenótot, forrázzuk le, mielőtt a turmixgépbe dobnánk.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy új remény: Mivel kecsegtet a Vénusz friss szenzációja? Lehet ott élet?

Egy új remény: Mivel kecsegtet a Vénusz friss szenzációja? Lehet ott élet?

A vírustagadás már lejárt lemez, most jönnek a kihalástagadók

A vírustagadás már lejárt lemez, most jönnek a kihalástagadók

Babakocsit talált el egy lövedék Egerszólátnál

Babakocsit talált el egy lövedék Egerszólátnál