szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy teória szerint az okozta a Lyme-kór robbanásszerű elterjedését, hogy más rovarokkal együtt a kullancsokból is biológiai fegyvert akart csinálni a Pentagon. Az amerikai képviselőház most mindenesetre megszavazta, hogy vizsgálják ki ezt a lehetőséget.

A Kongresszus megszavazta, hogy vizsgálatot indítsanak, folytatott-e kísérleteket különböző vérszívó rovarokkal a Pentagon. Néhány politikus az Egyesült Államok képviselőházában ugyanis komolyan meg van győződve arról, hogy a Pentagon évtizedekkel ezelőtt szabadon engedett olyan kullancsokat, amelyeket előbb Lyme-kórral fertőztek meg. 

A republikánus Christopher Smith beadványa szerint elképzelhető, hogy a Védelmi Minisztérium 1950 és 1975 között kísérletezett-e azzal, hogy kullancsokat és más rovarokat biológiai fegyverként használjanak. És ennek során előfordulhatott, hogy egy ilyen kísérlet szándékosan vagy véletlenül félrement, a fertőzött kullancsok kijutottak a szabadba. Ez Smith szerint megmagyarázhatná a Lyme-kórt terjesztő kullancsok járványszerű elterjedését, és hogy a kór jelenleg évente 400 ezer amerikait érint.

[A Lyme-kór Magyarországon is komoly problémákat okoz, erről szóló cikkünket itt olvashatja.]

Smith egyébként tagja annak a csoportnak, amely a Kongreszuson belül a Lyme-kór kérdésével foglalkozik. És nem is önállóan állt elő a teóriával, hanem már korábban keringtek olyan elméletek, amelyek szerint folytak ilyen kísérletek például olyan kormányzati intézetekben, mint a New York-i Plum Island és a marylandi Fort Detrick.

Májusban jelent meg például a Bitten: The Secret History of Lyme Disease and Biological Weapons (Megcsípve: A Lyme-kór és a biológiai fegyverek titkos története) című könyv, amely ezekre az elméletekre terelte a figyelmet. A könyvet a 2014-ben elhunyt Wilhelm ‘Willy’ Burgdorfer írta, aki biológiai fegyvereken dolgozott az Egyesült Államok számára, és nem mellesleg ő fedezte fel a Lyme-kórt okozó baktériumot – ezt a tiszteletére Borrelia burgdorferinek nevezték el.

Burgdorfer állítása szerint az volt a feladata, hogy bolhákat, kullancsokat, szúnyogokat és más vérszívó rovarokat tenyésszen, majd fertőzze meg őket olyan kórokozókkal, amelyek megbetegítik az embereket. A könyvében azt is írja, hogy voltak olyan programok, amelyek során a levegőből szórtak szét fertőzött rovarokat, nem fertőzött fajtársaikat pedig a lakott területeken engedték el, hogy azt mérjék, hogyan terjednek. Azt is sugallja, hogy könnyen lehet, hogy valamit elrontottak a kísérletben, és ez okozta a Lyme-kór robbanásszerű terjedését az 1960-as évektől.

A könyv kritikusai ugyanakkor azt állítják, hogy az érvelés gyenge lábakon áll, és nincs perdöntő bizonyítéka a kormányzati kísérletek és a Lyme-kór terjedésének összekapcsolására.

(Guardian, Gizmodo)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Élet+Stílus

Klímaváltozás nélkül ma háromból két embernek nem lenne Lyme-kórja

Nyár van, kánikula, az erdőkben és a városi parkokban pedig hemzsegnek a kullancsok. Ha elkapjuk az általuk terjesztett Lyme-kórt, akkor hosszabb ideig kell a szervezetünket antibiotikumokkal bombázni, ezért jobban tesszük, ha eleve esélyt sem adunk a betegséget okozó baktériumnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy be kell zárkózni a négy fal közé. A Lyme-kórral szembeni esélyeinket latolgattuk.

Akkora volt a felháborodás, hogy mégsem tartják meg a 10 ezer fős hollandiai tesztpartit

Akkora volt a felháborodás, hogy mégsem tartják meg a 10 ezer fős hollandiai tesztpartit

Szuperolcsó parányi új villanykabrió

Szuperolcsó parányi új villanykabrió

Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak

Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak