szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

23 ezer embert vizsgáltak meg egy olasz kutatásban, amelyből kiderült: kisebb a szívroham és a stroke esélye, ha rendszeresen fogyasztunk csilipaprikát.

Az egyik amerikai kardiológiai folyóiratban megjelenő tanulmány szerint 40 százalékkal csökkenti a szívmegállás és felezi stroke általi halál kockázatát, ha hetente négyszer fogyasztjuk a paprikát. A CNN szerint a kutatók azt is felfedezték, hogy a csili hatása étrendtől független és mindenkinél csökkenti a veszélyeket.

A kutatók az olasz konyha csilihasználatából indultak ki, és nyugtázták: a világszerte termelt különböző csípős paprikák mindenkire jó hatással lehetnek.

Egyes tudósok szerint azonban a tanulmányt óvatosan kell kezelni: bár az eredmények érdekesek, ok-okozati összefüggést nem lehet tisztán kimutatni a csilipaprika-fogyasztás és a stroke kockázata között. Köze lehet például ahhoz is, hogy a fűszert többnyire friss, egészséges ételekhez használják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Mintha a magyarok direkt arra hajtanának, hogy mielőbb meghaljanak

Dohányoznak, isznak és nem mozognak a magyarok, nem véletlen, hogy a halálozások fele az egészségtelen életmódra vezethető vissza – állapította meg az Európai Bizottság jelentése az ország egészségügyi helyzetéről. Hatalmas eltérések vannak a különböző társadalmi csoportok között is: az egyetemet végzett férfiak 12 évvel tovább élnek, mint alacsonyabb képzettségű társaik. A kormány eközben lényegében központosította az ágazatot, miközben az egy főre jutó, egészségügyi ellátásra fordított kiadás a legalacsonyabbak között van az Európai Unióban.