szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A POSZT-ot idén akkor sem tartanák meg, ha nem lenne koronavírus – véli Jordán Tamás.

A szombathelyi színház januárban leköszönő igazgatója, nemrég a Nemzet Színészének választott Jordán Tamás Veiszer Alindának és László Pálnak adott interjút. Ebben többek között keményen ostorozza a Vidnyánszky Attila vezette Teátrum Társaságot.

“Ahogy a Teátrumi Társaság betette a lábát, én tudtam, hogy a POSZT-nak vége van, és vége is lett” – jelentette ki. Mint mondta, korábban, kisebb balhék mellett ugyan, de viszonylag zavartalnul működött a fesztivál. Rengeteg fellépő volt, nagyon színes műsor, kiváló darabok, zenekarok, kiállítások – pezsgett a város. Elsőként ezt fejelték le, mondván, nincs erre szükség. De mi a fenére van szükség, ha nem arra, hogy összejöjjünk? – tette fel a kérdést.

“Fáj a POSZT sorsa, és fáj, hogy a Teátrumi Társaság, ahogy betette a lábát a magyar színházi életbe, mindent tönkretett. Ezt azért mondhatom, mert ők is tudják." 2008-ban azt mondták, hogy csinálunk egy érdekvédelmi szervezetet, ami nem a Színházi Társaság – emlékeztetett Jordán – és akkor én sorba megkértem a főkolomposokat, hogy értsék meg, nem ment a két újságíró-szövetség, nem ment a két írószövetség, az nem megy, ha kettő van valamiből. "Mivel akkoriban én voltam a Színházi Társaság elnöke, megígértem, ha belépnek, csatlakoznak, minden olyan demokratikusan fog történni, ahogy a nagykönyvben meg van írva, ’azt fogjuk csinálni, amit ti szeretnétek, higgyetek nekem, lépjetek be ti is, csináljuk együtt’, de nem hallgattak rám mondván, hogy ’mi fogjuk a pénzt és a kinevezéseket kapni’, nagyon fölényesen lesöpörték a javaslatot. Kerényi Imre fogalmazta meg: mindenhol mi leszünk, és ez a jóslat mostanra beteljesült” – magyarázta Jordán.

Kerényi jóslata, szerinte, most lett valóság jogi szempontból is, miután a polgármestereknek kötelező lesz elfogadni színházigazgatónak azt, akit a szakmai testület javasol. A szakmai bizottságokat pedig úgy fogják felállítani, ahogy ők akarják.

Szerinte októberben vagy novemberben indulhat el újra a szezon, de kollégái között akad, aki abban bízik, hogy már augusztusban tudnak próbálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István - Csatlós Hanna - Czeglédi Fanni hvg360

A NER kis gömböce így falta fel a kultúrát tíz év alatt

Ha nem is egészében lakott jól, de nagy adagokat sikerült bekebeleznie a magyar kulturális szférából. A Nemzeti Együttműködés Rendszere fennállásának tizedik évfordulóján számvetést készítettünk arról, hogy a színház, filmművészet, képzőművészet, irodalom területén milyen szimbolikus területfoglalásokat hajtott végre a Fidesz-kormány, és hol próbálkozott sikertelenül.

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Kirúgta a labdát egy focista a Kisvárda 2,5 milliárdos stadionjából

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!