szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész az őt ért kritikák után úgy döntött, hogy nem lenne helyénvaló, ha ő alakítana egy filmben transznemű karaktert.

Halle Berry előző héten egy Instagram live videóban beszélt arról, hogy egy készülő filmben "a karaktere egy olyan nő lenne, aki transz, azaz ő egy nő, aki férfivá válik" – fogalmazott. Hozzátette, hogy szívesen elmerülne ebben a világban – ezzel utalt a transz közösségre. Ám, bármilyen lelkes is volt, utána kritikák érték a megnyilatkozásáért, egyrészt azért, mert helytelenül nőként hivatkozott a karakterre, másrészt azért, mert egy ilyen szerepet nem neki, hanem egy valóban transznemű embernek kellene játszania.

Ezért később Berry bocsánatot kért: "A hétvégén lehetőségem volt beszélni egy transz férfi szerepéről, és bocsánatot szeretnék kérni ezért a kijelentésemért. Cisznemű nőként már értem, hogy meg sem kellett volna fontolnom ennek a szerepnek az elvállalását, a transznemű közösség tagjainak tagadhatatlanul lehetőséget kell biztosítani arra, hogy elmondhassák a saját történetüket."

Hozzátette, hogy hálás az elmúlt napok kritikus megjegyzéseiért, amelyet egyébként első körben a Netflix transznemű emberekről szóló dokumentumfilmjének, a Disclosure: Trans Lives on Screen stábjának tagjaitól kapott. Hozzátette, hogy szeretne felvilágosultabb lenni ezen a téren, és tanulni fog a hibájából, egyúttal felajánlotta, hogy a jövőben hallatni fogja a hangját azért, hogy minél több transz ember tudjon érvényesülni a képernyőn.

(Variety)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Távolságot tartva kerülik a Kába-követ a muszlim zarándokok

Távolságot tartva kerülik a Kába-követ a muszlim zarándokok

Teherautóba rohant egy autós Heves megyében, a helyszínen meghalt

Teherautóba rohant egy autós Heves megyében, a helyszínen meghalt

Zivatarokkal és lehűléssel indul a hét, de aztán visszatér a kánikula

Zivatarokkal és lehűléssel indul a hét, de aztán visszatér a kánikula