szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első átültetés megváltoztatta a nő életét, tavaly azonban elkezdett hegesedni az arca, így meg kellett ismételni az operációt.

A világon másodikként, az Egyesült Államokban pedig elsőként esett át ismételt arcátültetésen egy New Hampshire-i nő, akinél hat évvel az első beavatkozás után kezdtek jelentkezni a kilökődés jelei.

A transzplantációt júliusban végeztek el a bostoni Brigham and Women's Kórházban. A korábban ápolóként dolgozó 52 éves Carmen Blandin Tarleton még mindig lábadozik az operáció után, ezért egyelőre nem közöltek képeket az új arcáról.

A 20 órás beavatkozást Bohdan Pomahac vezette, aki Tarleton első arcátültetését is végezte. Ezúttal egy sokkal jobban passzoló donort sikerült találni a nő számára.

"A fájdalom elmúlt. Új fejezet kezdődött az életemben. Csaknem egy éve várok erre. Nagyon boldog vagyok. Erre volt szükségem. Sikerült egy remek donort találni" – mondta a nő az AP hírügynökségnek adott telefonos interjúban.

Brian Gastman, az Ohio állambeli Cleveland Clinic plasztikai sebésze szerint Tarleton esete jól szemlélteti az ilyen eljárások korlátait. "A legtöbb transzplantáció esetében van egy lejárati idő. Kezdjük elérni azt a pontot, ahol ezek az arcátültetések elérik a maximális évek számát, amíg valaki együtt tud élni az átültetett szervvel" – jegyezte meg a szakember.

Tarleton a teste több mint 80 százalékán égési sérüléseket szenvedett és megvakult 2007-ben, amikor férje megverte egy baseballütővel és lúggal lelocsolta, mert azt hitte, hogy a nő megcsalja őt. A férfit 30 év szabadságvesztésre ítélték, 2017-ben meghalt a börtönben.

Az első átültetés megváltoztatta Tarleton életét. Nem kellett már gyógyszereket szednie fájdalmára, elkezdett zongorázni, utazni és motivációs beszédeket tartani. Mesterséges szaruhártyát kapott a bal szemébe.

Tavaly azonban szervezete elkezdte kilökni az arcot. Hegesedni kezdett, fekete foltok jelentek meg arcán, összehúzódtak a szemhéjai és elkezdett eltűnni a szája. Nem tudott kimozdulni otthonról és újra gyógyszereket kellett szednie erős fájdalmaira. Végül októberben kérvényezte, hogy vegyék fel a kórház várólistájára egy újabb műtétre.

A világ első arcátültetését 2005-ben hajtották végre Észak-Franciaországban. Azóta több mint negyven ilyen operációt végeztek világszerte, ebből 16-ot az Egyesült Államokban.

Két évvel ezelőtt egy francia férfi volt az első a világon, aki egy második arcátültetésen is átesett. A párizsi Georges Pompidou kórház orvosa, a beavatkozást végző Laurent Lantieri szerint a páciens azóta is "remekül van".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 937 új fertőzött, 6 halott

Koronavírus: 937 új fertőzött, 6 halott

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

A vírustagadás már lejárt lemez, most jönnek a kihalástagadók

A vírustagadás már lejárt lemez, most jönnek a kihalástagadók