szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világhírű hálózatkutató arra figyelmeztet, hogy az emelkedő esetszámok miatt komolyan kell venni a maszkviselést.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A maszkviselés mellett érvel közösségi oldalán Barabási Albert-László. A hálózatkutató július végén költözött haza Magyarországra az Egyesült Államokból, ahol a koronavírus-fertőzés gyors terjedése miatt számos korlátozás még érvényben volt. „Olyan üdítő volt újra normálisan élni. Az üzletek nyitva voltak, a belvárosi vendéglők tele, a Balatonon a 'betelt' tábla. És sehol egy maszk. Egy hétbe telt, amíg újra hozzászoktam az újra megtalált szabadsághoz. Amikor amerikai barátaimmal beszéltem, néha büszkén, néha hitetlenkedve meséltem nekik a Magyar Csodáról, az életről, amely visszatért a normális medrébe.”

Barabási szerint a büszkeség akkor még jogos is volt: naponta csupán 10-20 új igazolt fertőzöttről adott hírt a járványról tájékoztató kormányzati oldal.

Viszont augusztus során felégettük azt az egészségi tőkét, amelyért tavasszal megdolgoztunk”

– írta.

„Két hete, amikor 100 új fertőzést regisztráltak, akkor már az nagy számnak tűnt. A tegnapi 500 számomra ijesztő. Ez azt jelenti, hogy durván 100,000 aktív fertőzött van közöttünk, 100 magyarból egy.

Vagyis naponta több tucatnyi egyén sétál el mellettem, aki ontja a láthatatlan vírust, és még nem tudja ezt magáról.

Ha szeretnénk iskolát a gyerekeinknek és a munkahelyre való bejárás lehetőségét és nyitott boltokat és szolgáltatásokat, színházat és mozit is talán, és ha nem szeretnénk, hogy újra szedje a vírus az áldozatait a szüleink között, talán van még rá esély” – magyarázta, hozzátéve:

Naponta elmegyek, vállat súrolva, több száz ember mellett, akin nincs maszk. Nemrég én is köztük voltam. Az új számok tükrében újra maszkot hordok. Nemcsak magamért, hanem érted is.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 750 új fertőzött, hét halott

Koronavírus: 750 új fertőzött, hét halott

Már a sportakadémiáknak is van miniszteri biztosuk

Már a sportakadémiáknak is van miniszteri biztosuk

Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt

Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt