szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nemzeti Filmintézet közzétette a támogatottak listáját. Kovács Ákos bemutatkozhat rendezőként a TAXIS-sal, Eperjes Károly pedig leforgathatja a Krisztus ingét.

Döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI) a streamingszolgáltatásra és televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatairól. Az NFI közleménye szerint a dokumentum-, az ismeretterjesztő, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, tévésorozat és a történelmi dokumentumfilm pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók. A döntés szerint 7 tévéfilm és 8 kisjátékfilm gyártása, valamint 3 tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet.

Az NFI arról is beszámolt, hogy a tévéfilm pályázatra 104 szinopszis érkezett. A Televíziós Döntőbizottság 7 nagyköltségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg. 

A nyertesek között találjuk Vidnyánszky Attilát is, aki lehetőséget kaphat megvalósítani régi álmát, egy nagyszabású Rákóczi-filmet. A Pro Libertate címmel tervezett tv-sorozat a Rodostóban haldokló II. Rákóczi Ferenc fejedelem visszaemlékezése kalandos életére, a gyermekkortól a kuruc szabadságharc végéig.

A Magyar Hang szúrta ki, hogy Kovács Ákos rendezőként mutatkozhat be. A TAXIS című kisjátékfilm sztorija az NFI szerint: a sofőr felveszi utasát a pesti hídfőnél, és folyamatosan monologizál, amíg a végcélhoz érnek, de az út nem (csak) Budapesten át, hanem a magyar félmúlton keresztül vezet.

Eperjes Károly is a nyertesek között van: A „Krisztus inge” című tévéfilm 1950-ben, a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik: Leopold ciszterci házfőnök és Keller ÁVH-s főhadnagy párharcán mutatja be, ahogyan az Istenhit legyőzi a diktatúra pribékjeit.

Eperjes Károly is nyert pénzt tévéfilm gyártásra

Többek között Tóth Barnabás, Zomborácz Virág, Pacskovszki József és Eperjes Károly pályázata nyert a Nemzeti Filmintézet pályázatán. Hét nagyköltségvetésű tévéfilm kapott összesen 1,77 milliárd forintot.

A DVNA is zöld utat kapott. Még 2016-ban jelent meg egy trailer, amit Topolánszky Tamás Yvan nevéhez fűződik, és hatalmas nézettséget produkált a Youtube-on. Most sorozat lehet belőle, a sztori szerint egy nő egy autóbalesetet követően arra ébred, hogy eltűnt a Duna, Budapest pedig teljesen kiüresedett. Ekkor még nem sejti, hogy a posztapokaliptikus állapotok kialakulásához neki is köze lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Segélyalapot indít a Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet (NFI) a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére Filmipari Segélyalapot kezdeményez, amelyre 50 millió forintot különített el.

Mészáros Lőrinc most éppen 18 kilométeres vasútépítésre nyert 45 milliárd forintot

Mészáros Lőrinc most éppen 18 kilométeres vasútépítésre nyert 45 milliárd forintot

Nőhet a bolti bírság a maszkviselési szabálysértés miatt

Nőhet a bolti bírság a maszkviselési szabálysértés miatt

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei