szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vallás és a testiség lesz a témája a CEU Határtalan tudás című rendezvénysorozatán hétfő délután öttől.

Assisi Szent Ferenc leghíresebb csodája volt, hogy halála előtt két évvel egy látomás közben megjelentek testén Krisztus keresztre feszítésének sebei, a stigmák. Az elmúlt nyolc évszázadban négy-ötszáz stigmatizált lépett fel a katolikus egyházban. Közben állandó vita tárgya, hogy testünk útitárs a spirituális úton, hátráltat, vagy kiegészít. A stigmatizáció jelenségének vallástörténeti kontextusáról, test és lélek viszonyáról szól a Határtalan Tudás következő vitája.

„Stigmák, böjtölés, eszméletvesztő elragadtatás, misztikus terhesség. Mit jelent a kereszténység számára a test? Mi a test és lélek viszonya? Kísértések hordozója, legyőzendő ellenfél vagy elválaszthatatlan egység?” Ezeket a kérdéseket járja körbe Klaniczay Gábor történész, a CEU Középkortudományi Tanszékének professzora, Geréby György filozófus, a CEU Középkortudományi Tanszékének docense, Perczel István vallástudós, a CEU Középkortudományi Tanszékének professzora és Deák Hedvig Viktória teológus, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanára, a Szent Domonkos Rendi Nővérek elöljárója.

A vita november 30-án 17 órakor kezdődik és ezen a linken követhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét