szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai kormánynak cáfolnia kellett, hogy az országban szolgáló amerikai diplomatákat anális koronavírustesztre köteleznék. Amúgy a módszert használják.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az amerikai sajtóban jelent meg a hír, hogy néhány amerikai diplomatának egy adminisztratív hiba folytán anális koronavírusteszten kellett átmennie Kínában. A kínai külügyminiszter szóvivője ezt most cáfolta, mint mondta, tudomása szerint nem tesztelték ilyen módon az országban szolgáló amerikai diplomatákat.

Az anális koronavírustesztet azonban ténylegesen alkalmazzák Kínában a szokásos orr- és garatmintavétel helyett, több kínai szakértő szerint ugyanis ezzel a módszerrel hatékonyabban ki lehet mutatni a vírust.

A CCTV állami televíziónak nyilatkozó egyik orvos szerint az anális teszt azért működhet jobban bizonyos esetekben, mert a koronavírus nyomai több ideig jelen lehetnek az ánuszban, mint az orrban vagy garatban. Sok tünetmentes betegnél előfordulhat, hogy a légutakban már nem mutatható ki a vírus négy-öt nap után, az emésztőrendszerben és a székletben azonban hosszabb ideig kimutatható.

Ennek jelentősége lehet a karanténban lévő embereknél, szélesebb körben azonban nem alkalmazzák, mert a technika meglehetősen „kellemetlen”.

A teszt nagyjából úgy zajlik, mint az orrban és garatban alkalmazott pálcikás módszer, csak épp itt a végbélnyílásnál vezetik be a pálcikát, és a rektumból vesznek mintát. Az egész művelet mintegy 10 másodpercig tart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről