szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csupán öt országban nem élvez semmilyen prioritást a pedagógusok oltása, de a Magyarországgal szomszédos uniós országok mindegyike előrébb sorolta a tanárokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Magyarországon a tanárok beoltása nem kapott prioritást az oltási tervben. Az Átlátszó megnézte, hogy gondolkoznak a témáról más EU-s országokban. A 27 tagország interneten elérhető oltási terveit, kivonatait, illetve helyi sajtóértesüléseit átnézve azt találták, hogy 18 állam előrébb sorolta a tanárokat, és van, ahol már el is kezdték az oltásukat. Négy országban a limitált vakcinakészlet miatt csak később döntenek a kérdésről.

Magyarországon mintegy 146 ezer pedagógus van, az összes oktatásban dolgozó személy száma pedig körülbelül 200 ezer fő.

Azokban az EU-s országokban, ahol előre sorolják a tanárokat, ott ők általában az egészségügyben dolgozók, az idősotthonban élők és dolgozók, az idős emberek, a krónikus betegséggel élők után következnek, de még a nagyobb tömegek beoltása előtt kapják meg az oltást.

A szomszédos EU-s országok közül Szlovákiában már elkezdték oltani a tanárokat. Ausztriában összesen három ütemben oltanak, a másodikban kerülnek sorra a tanárok, a 65 évnél idősebb emberekkel, a rendőrökkel és a kiskereskedelmi üzletek alkalmazottaival. Ha minden jól megy, márciusban kezdik oltani a pedagógusokat. Romániában négy ütemben oltanak, a tanárok a második ütemben kerülnek sorra. Szlovéniában a kritikus infrastruktúrában dolgozók közé sorolták a tanárokat.

Összesen öt EU-s ország nem veszi előre a tanárokat: Ciprus, Dánia, Hollandia, Magyarország és Svédország. Belgium, Luxemburg, Finnország és Portugália pedig még nem döntött, nem alkotta meg a teljes oltási ütemtervét.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

Új ár-érték bajnok mobil Magyarországon – kipróbáltuk a Realme 8 Prót

Új ár-érték bajnok mobil Magyarországon – kipróbáltuk a Realme 8 Prót

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére