szerző:
Czeglédi Fanni - Csatlós Hanna
Tetszett a cikk?

Olyan, mintha a köztévé kivágta volna az LMBTQ-jeleneteket a sorozat első részéből, de az is elképzelhető, hogy már eleve egy vágott kópiát kaptak kézhez.

Rejtélyes módon eltűnt tegnap este, a Petőfi TV-n vetített Jessica Jones című sorozat legelső részéből néhány másodperc – hívta fel rá a figyelmet Facebookon a Vox újságírója, Oblath Ádám. Ezzel körülbelül 40 másodperccel lett rövidebb a tévében adott epizód ahhoz képest, mint ami a Netflixen elérhető.

Az eredeti verzióban, a Netflixen található epizódban ugyanis 20:10 és 20:50 között látható egy telefonbeszélgetés, ahol Jessica Jones leszbikus főnökét, az ügyvédként dolgozó Jeri Hogarth-ot megcsókolja a szeretője, illetve 35:00 és 35:10 között szintén Hogarth vált egy rövid csókot a barátnőjével. Ezek a jelenetek azonban hiányoznak a köztévén leadott epizódból.

Így néz ki az eredeti felvétel, amelyen Hogarth úgy telefonál a magánnyomozó Jessica Jones-szal, hogy közben a nyakát szenvedélyesen csókolgatja a szeretője:

A Petőfi TV-s verzióból ezzel szemben teljes mértékben kimaradt az intim jelenet:

Néhány perccel később, a Netflixen azt láthatjuk, ahogy Hogarth-ot egy ártatlan szájra puszival üdvözli a barátnője:

Ez a gesztus azonban nincs benne a köztévén vetített verzióban:

A Jessica Jones szóban forgó részét kedden éjjel, este tíz után adták le a köztévében, a rész 18-as korhatárbesorolást kapott. Feltűnő, hogy az epizódból nem került ki az összes intim jelenet, sőt az eddig felsoroltaknál egy jóval explicitebb ágyjelenet a Petőfi TV-n bemutatott verzióban is látható, igaz, ebben az esetben egy heteroszexuális aktusról van szó.

Hogy mi lehet az oka a leszbikus csókváltások kimaradásának, annak kapcsán az MTVA-t és a Netflixet képviselő hazai ügynökséget is megkerestük. Elméletben lehetséges, hogy nem a közmédia cenzúrázta a szóban forgó epizódot, mivel időnként előfordul, hogy a különböző sorozatokból a jobb érthetőség kedvéért a nemzetközi piaccal kompatibilisebb, általában néhány perccel rövidebb vágatokat készítenek. Amint megérkezik kérdéseinkre a közmédia és az ügynökség válasza, cikkünket azonnal frissítjük.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!