szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két férfi vállalkozó új terméket akart bevezetni az intim higiéniás termékek piacán Németországban, de a produktumot hamar kikezdték a közösségi médiában. A „nagy találmány” egy rózsaszín kesztyű, amely a nők szerint nem, hogy teljesen felesleges, de stigmatizálja is a menstruációt.

Két német vállalkozó, valamint egy befektető (mindhárman férfiak) nyilvánosan elnézést kért a fogyasztóktól szerdán, miután a Pinky Gloves (rózsaszín kesztyűk) névre hallgató termékük közröhej tárgya lett és felháborodást keltett a közösségi média felületein – olvasható a dw.com cikkében.

Eugen Raimkulow és Andre Ritterswürden, illetve a termékükbe 30 ezer eurót invesztáló Ralf Dümmel az Instagramon kért elnézést azért, hogy nem fordított elég figyelmet a nők havi ciklusának, illetve az azzal kapcsolatos társadalmi problémáknak a megértésére. A vállalkozók találmánya ugyanis – melyet egy németországi tévéshow-ban prezentáltak azért, hogy befektetőt találjanak – a rózsaszínű, egyszer használatos fóliakesztyű, amely a tampon és az intimbetét „megfelelő és diszkrét” eltávolítására használható.

A Pinky Gloves nevű termékkel azonban a kritikusai szerint több probléma is van. Egyrészt használatával szemét termelődik, másrészt a termék felesleges, harmadrészt pedig stigmatizálja azokat az embereket, akik menstruálnak, mert azt sugallja, hogy a menstruációs vér nem higiénikus. A tévéshow-ban az egyik vállalkozó nem mulasztotta el hozzátenni, hogy a kidobott intim higiéniás termékeknek egy idő után rossz szaguk van, és erre is megoldást kínál a kesztyű.

A férfiakat érő kemény kritikák azt is megjegyezték, hogy a használt betétek és tamponok becsomagolására is alkalmas kesztyűk 48 darabos kiszerelése 11.96 euróba kerül, és ahelyett, hogy Raimkulow és Ritterswürden ezen nyerészkednének, inkább a menstruációs szegénységre kellene megoldást találniuk. Ahogy egy Twitter-felhasználó megjegyezte:

Mit akarnak azok az emberek, akik menstruálnak? Ingyenes és elérhető higiéniás termékeket. És mit kapnak? Rózsaszín kesztyűket azért, hogy cisz-férfiaknak ne kelljen látniuk semmi pirosat a fürdőszobában.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!