szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs olyan, hogy biztonságos mennyiségű alkohol, a szürkeállományunkat már a kevés alkohol is csökkentheti, és a brit kutatóknak van egy rossz hírük a borkedvelőkre nézve is.

Minél több alkoholt fogyasztunk, annál inkább zsugorodik az agyunk szürkeállománya, és már a kevés mennyiségű alkohol is árthat az agynak – erre jutottak brit kutatók 25 ezer ember adatainak kiértékelése során. Bár a tanulmányuk még a peer review fázisa előtt áll (tehát a közlendő publikációjukat a szakterület más kutatói még nem kontrollálták), azt állítják, hogy nincs küszöbértéke az alkoholfogyasztásnak: bármekkora mennyiség káros a központi idegrendszerünkre nézve.

A kutatás vezetője, az Oxfordi Egyetem munkatársa, Anya Topiwala szerint az előző feltételezésekkel ellentétben, nemcsak az agy bizonyos területét károsítja az alkohol, hanem az egészre hatással van (a szürke- és a fehérállományra egyaránt). A kutatók a brit Biobankot alkalmazták a kutatásokhoz. A Biobank egy adatbázis, amelyet arra találtak ki, hogy nagy mennyiségű adattal segítse a szakértőket abban, hogy megfejtsék bizonyos betegségek genetikai és környezeti tényezőit. Az adatbázisból Anya Topiwala és kollégái 25.378 alanyra vonatkozó információt elemeztek ki: a kutatók rendelkezésére állt a többi között az alanyok neme, kora, képzettsége, önbevallásos alapon az alkoholfogyasztása, az agyuk mérete, memóriatesztjeik eredményei és a róluk készült MRI-felvételek is.

Nem meglepő módon azt figyelték meg, hogy azoknál az embereknél, akik hetente nagyobb mennyiségű alkoholt vittek be a szervezetükbe, az agy szürkeállományának (ez főleg a neuronok sejttestjeiből álló rész, míg a fehérállomány az axonokat, az idegsejtnyúlványokat tartalmazza) sűrűsége csökkent a legjobban – az alkoholfogyasztás 0,8 százalékos változást is eredményezhet az agy ezen területén. Topiwala szerint az alkohol ebből a szempontból károsabb, mint a dohányzás vagy a nem megfelelő testtömegindex, viszont, ha az elhízás vagy a magas vérnyomás alkoholfogyasztással párosul, ezek együttesen még rosszabb hatással lehetnek az agy egészségére.

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a bor esetleg kevesbé lenne káros a sörnél vagy a tömény italoknál – ezzel megdőlni látszik az a tévhit, hogy egy pohár bor nem árthat az egészségnek.

Topiwala a Guardiannak azt mondja, hogy az egészséges borivással kapcsolatos tévhit onnan eredhet, hogy többnyire a magasabban képzett, előnyösebb társadalmi-gazdasági státusszal rendelkező emberek életviteléhez tartozik hozzá az egy-egy jóminőségű pohár bor elfogyasztása. "Ha megnézed, kik isznak mérsékelten, legalábbis a mi országunkban, akkor azok a jobban edukált, módosabb emberek, akik eleve jobban teljesítenek egy memóriateszten...mint azok, akik kevésbé képzettek" – fogalmaz a kutató.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!