#gasztronómia


„Arra jutottam, hogy én valójában nyilván francia vagyok, csak erről mindenki elfelejtett felvilágosítani” – Így élt Julia Child, mielőtt híres lett
 

„Arra jutottam, hogy én valójában nyilván francia vagyok, csak erről mindenki elfelejtett felvilágosítani” – Így élt Julia Child, mielőtt híres lett

A ’60-as évek Amerikájában vált gasztrocelebbé, méghozzá a francia konyha iránti rajongásával, ami eleve szembement az akkori konzumkultúra-trendekkel. Julia Child memoárjából kiderül, hogyan lett számára a főzés egy pénznyelő hobbiból sikeresen művelt hivatás, és milyen ízemlékeket őrzött meg hosszú évtizedek elteltével is.


Mit szólna ahhoz, ha tücsök kerülne a pizzájába? Egy olasz cég kipróbálta - videó
 

Mit szólna ahhoz, ha tücsök kerülne a pizzájába? Egy olasz cég kipróbálta - videó

Becslések szerint a rovarok piaca Európában 2030-ra akár hárommilliárd eurót is érhet. A házi tücskök élelmiszerként való felhasználását például 2023 óta engedélyezi az Európai Unió. És azóta egyre több szakács fantáziáját foglalkoztatja a kérdés, hogy hogyan lehet őket felhasználni. Egy olaszországi startup például pizzatésztához gyárt belőlük lisztet. De mit szólnak ehhez az olaszok? Zseniális ötlet a klímaváltozás elleni küzdelemben vagy frontális támadás az olasz konyhával szemben?

Deutsche Welle Deutsche Welle










„A szakácsoknak, séfeknek kutya kötelességük lenne kimenni dolgozni a földekre”
 

„A szakácsoknak, séfeknek kutya kötelességük lenne kimenni dolgozni a földekre”

Tischler Petra a Michelin-csillagos éttermi konyhát hátrahagyva privát séfként ma már a saját útját járja. Hazaköltözött Szekszárdra, ahol veteményese és gyümölcsöse van, és keményen kritizálja azokat a szakmabelieket, akiknek fogalmuk sincs arról, mi történik a természetben. „Kitalálják, hogy nekik csak olyan cukkini kell, ami 16 és 18 centi között van, mert abból tudnak szép kockákat kivágni, de az élet nem egy laboratórium” – mondja. Interjúnkban többek között celebséfekről is beszélgettünk, és arról, hogy miért nem főz paprikás krumplit.