Ha rabul ejt a nagymamás nosztalgia: így készítsünk tojáslikőrt otthon
Az ősváltozatban még avokádó volt a legfőbb hozzávaló, de ma már a nevén kívül erre semmi nem utal. Húsvét apropóján elmondjuk, hogyan érdemes készíteni és fogyasztani.
Az ősváltozatban még avokádó volt a legfőbb hozzávaló, de ma már a nevén kívül erre semmi nem utal. Húsvét apropóján elmondjuk, hogyan érdemes készíteni és fogyasztani.
A ’60-as évek Amerikájában vált gasztrocelebbé, méghozzá a francia konyha iránti rajongásával, ami eleve szembement az akkori konzumkultúra-trendekkel. Julia Child memoárjából kiderül, hogyan lett számára a főzés egy pénznyelő hobbiból sikeresen művelt hivatás, és milyen ízemlékeket őrzött meg hosszú évtizedek elteltével is.
Becslések szerint a rovarok piaca Európában 2030-ra akár hárommilliárd eurót is érhet. A házi tücskök élelmiszerként való felhasználását például 2023 óta engedélyezi az Európai Unió. És azóta egyre több szakács fantáziáját foglalkoztatja a kérdés, hogy hogyan lehet őket felhasználni. Egy olaszországi startup például pizzatésztához gyárt belőlük lisztet. De mit szólnak ehhez az olaszok? Zseniális ötlet a klímaváltozás elleni küzdelemben vagy frontális támadás az olasz konyhával szemben?
A hot cross bunok a sütés napján a legfinomabbak, de a másnapi reggelihez is csodásak. Recept Déri Szilvia Édes, foszlós, kovászos című könyvéből.
Az áremelkedést minden vásárló megtapasztalhatja a boltban, ha édességet vesz, az iparág szakértői szerint azonban a java még hátra van. Mivel nincs kakaótermés, a tőzsdei árak is az egekbe szöktek, ezért újra kell terveznie az iparágnak a működését. Luxuscikkek lesznek a kakaóból készült termékek?
Norvégiában rendezték az európai válogatót, ahol eldőlt, Kelemen Roland csapata ott lesz a döntőben is.
Az élelmiszermentő szolgáltatás a nyár elejére várhatóan az összes üzletben működik majd.
Kedden kezdődik a Bocuse d’Or európai válogatója Trondheimben, ahol a magyar csapat is rajthoz áll, hogy az idei témákból – többek között rénszarvas-fartőből, akvavitből és fésűkagylóból – kihozza a legtöbbet. Hogy látja az esélyeket 2022 ezüstérmese, Dalnoki Bence?
Birkapörkölt mindig és minden körülmények között!
A borok és párlatok serkentően hatnak az ételekre, ahogy az emberekre is, akik elfogyasztják ezeket. Kiemelik egy alapanyag jó tulajdonságait, de tönkre is tehetik – mutat rá könyvében Julia Child sztárszakács. Részlet A francia konyha művészete című kiadványból.
Kelemen Roland séf mellett Fodor Noel commis, Szabó László coach és Dalnoki Bence csapatvezető képviseli Magyarországot a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjében március 19-20-án a norvégiai Trondheimben.
A tulajdonosok azt ígérik, itt nincs vége a történetnek.
Tischler Petra a Michelin-csillagos éttermi konyhát hátrahagyva privát séfként ma már a saját útját járja. Hazaköltözött Szekszárdra, ahol veteményese és gyümölcsöse van, és keményen kritizálja azokat a szakmabelieket, akiknek fogalmuk sincs arról, mi történik a természetben. „Kitalálják, hogy nekik csak olyan cukkini kell, ami 16 és 18 centi között van, mert abból tudnak szép kockákat kivágni, de az élet nem egy laboratórium” – mondja. Interjúnkban többek között celebséfekről is beszélgettünk, és arról, hogy miért nem főz paprikás krumplit.
Dani García valóban Spanyolország egyik legelismertebb séfje, övé volt az első két Michelin-csillagos étterem Andalúziában, de amikor megkapta a szakma legnagyobb elismerését, nem mindennapit lépett.
A spanyol Dani García már háromszor kapott Michelin-csillagot. Most két éttermet is nyit Magyarországon Tiborcz István szállodájában.
Megnéztük az év eddig legnagyobb gasztro durranását, a Smashyt, ahol a vendég eteti az algoritmust.
Nem kérdés, hogy a legfontosabb eszköz a konyhában a kés - vallja Sárközi Ákos sztárséf. Így lettem séf című könyvében tippeket is ad arra, mire figyeljünk a különböző kések és vágódeszkák kiválasztásakor, használatakor. Részlet.
A belépő 15 ezer forint. Százféle sört kóstolhatunk.
Recept és elkészítési útmutató Aliza Green amerikai séf Házi tészta készítése című könyvéből.