#gasztronómia


Húzott egy merészet, ananászos pizzával állt elő a híres nápolyi pizzaséf
 

Húzott egy merészet, ananászos pizzával állt elő a híres nápolyi pizzaséf

Gino Sorbillo szerint sokan úgy mondanak véleményt bizonyos ételekről, így például az inkriminált ananászos pizzáról is, hogy soha nem kóstolták, csak az előítélet beszél belőlük. Ezt próbálja megváltoztatni a saját receptjével, amiben nyoma sincs paradicsomos szósznak, cserébe háromféle füstölt sajtot és karamellizált ananászt használ feltétnek.

hvg.hu hvg.hu

Most tényleg érdemes lencsét enni, de nem a pénz miatt
 

Most tényleg érdemes lencsét enni, de nem a pénz miatt

Ahogy sokan a halat szinte csak karácsonykor fogyasztják, a lencséből készült ételek újévkor értékelődnek fel. Január elsején szinte kötelező lencsét enni, különben a babona szerint nem áll pénz a házhoz. Bár semmilyen módon nem bizonyított, hogy meg lehet gazdagodni egy kiadós lencsefőzelék elfogyasztásától, mégis minden évben készítjük, mellé pedig sertéshús dukál, hiszen a disznó kitúrja a szerencsét. Itt van minden, amit a lencséről tudni érdemes.

Szász Eszter Szász Eszter


Kocsonyát csak türelemmel lehet csinálni
 

Kocsonyát csak türelemmel lehet csinálni

Télen legalább egyszer érdemes nekivágni a kocsonya készítésnek. Ha nem esszük meg a zsíros részeket, pláne nem nagy karéj kenyérrel kísérjük – hanem például savanyúsággal –, akkor még csak nem is hizlaló étel. Bónuszként pedig kitűnő kollagénforrás, és mennyivel finomabb mint a különféle porok.

Szász Eszter Szász Eszter

Édes élet a bejglin túl: a babka talán megsül otthon, a panettone pékeknek is feladja a leckét
 

Édes élet a bejglin túl: a babka talán megsül otthon, a panettone pékeknek is feladja a leckét

Bár a bejgli népszerűsége töretlen, és ez így is van rendjén, az édességre és újdonságokra éhesek már egy ideje felfedezték maguknak a babkát és a panettonét is. A babkát egyre többen sütik meg otthon is, a panettonét viszont jobb profikra bízni, mert még a legtapasztaltabb pékek is izgulnak, hogy sikerül-e. A stollen forradalma még várat magára, de érdemes egy próbát tenni a németek marcipános gyümölcskenyerével is.

Szász Eszter Szász Eszter

A tökéletes kijevi csirke receptje
 

A tökéletes kijevi csirke receptje

Gyors, mégis ízletes hétköznapi vacsorára vágyik vagy épp ünnepi alkalomra varázsolna feledhetetlen ízeket az asztalra? Mindegyik alkalomhoz jó fogás a csirke. A Csupa csirke című könyv 65 csirkés receptet mutat be a különböző nemzetek konyhájából. Íme egy recept a könyvből.


Fúziós halászlé: így lehet variálni a szegedit a bajaival
 

Fúziós halászlé: így lehet variálni a szegedit a bajaival

Mindenki a saját maga által készített halászlevet szereti a legjobban, hitbeli kérdésekről pedig nem érdemes vitatkozni. Mégis megtesszük, hiszen minden évben előkerül egy újabb recept: a legjobb, a tökéletes, a bevált. Jól szétszedjük, megvitatjuk, és persze arra jutunk, hogy mégis a miénk a legjobb.

Szász Eszter Szász Eszter





 

"Semmi mást nem csinálunk a gulyással, csak rohadt jól megfőzzük"

Mit tanulhatunk a nagyszülőktől és a szülőktől a konyhában, és mi az, amit el kell felejteni abból, amit az idősebb generációk hozzátettek a magyar gasztronómiához? A Mol Campusban megnyíló két étterem, a Zazie bistro és a Virtu konyháját vezető, 30 év alatti séfekkel, Bíró Dániellel és Lendvai Leventével beszélgettünk a héjában sült krumpli szerepéről, arról, van-e helye a konyhában a szójaszósznak, és arról, mi kell igazán jó hortobágyi palacsintához.