szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A Frontex úgy látja: ha továbbra is részt venne a magyarországi határvédelmi tevékenységekben, akkor azt kockáztatná, hogy egy uniós joggal ellentétes gyakorlat részese lenne.

A Frontex felfüggeszti a tevékenységét Magyarországon – erősítette meg az EUrológusnak Chris Borowski, az uniós határőrizeti szerv szóvivője. A döntés azt követően született meg, hogy Magyarország továbbra sem hajtja végre az Európai Bíróság december 17-i ítéletét, amely többek között kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszerít vissza migránsokat Szerbiába. Emiatt döntött így a testület – tette hozzá a szóvivő.

A decemberi ítélet szerint azzal, hogy a magyar rendőri hatóságok kényszerrel a magyar–szerb határtól pár méterre található kerítés túloldalára kísérik a kérelmezőket, egy olyan földsávra, amelyen nem áll rendelkezésre semmilyen infrastruktúra – az uniós „kiutasítási” irányelv értelmében vett kitoloncolást hajtanak végre. Ezzel pedig uniós és nemzetközi jogot sért Magyarország, mivel az érdekelteknek a gyakorlatban nincs más választásuk, mint hogy ezt követően elhagyják Magyarország területét, és Szerbiába távozzanak jogorvoslati lehetőség nélkül. A magyar kormány semmit nem tett még azért, hogy az uniós jogot értő rendelkezéseket hatályon kívül helyezzék vagy módosítsák. Ha a Frontex továbbra is részt venne a magyarországi határvédelmi tevékenységekben, akkor azt kockáztatná, hogy egy uniós joggal ellentétes gyakorlat részese lenne.

A Frontex a külső határokat őrző tagállamokat segíti a határvédelemben, az Európai Unió egyik prioritásának tekinti a szervezet megerősítését, ennek jegyében a létszámukat a jelenlegi ezer főről tízezer főre növelik.

Magyarországon a Helsinki Bizottság követi figyelemmel a jogellenesen visszaküldött menedékkérők helyzetét. Rendőrségi adatokra alapozva azt állítják, hogy 2016 júliusa óta körülbelül ötvenezer embert kényszerítettek a határ szerb oldalára a magyar rendőrök.

A helyzet hasonló ahhoz a civil szervezetek ügyében hozott európai bírósági ítélethez, amelyet a magyar hatóságok tavaly nyár óta nem tartanak be és folytatnak továbbra is azzal ellentétes gyakorlatot. A jogállamisági vita során rendszeresen elhangzott, hogy egyértelműen a jogállami normák megsértését jelenti, ha egy tagállam nem tesz eleget az uniós bíróság ítéletének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

Tóta W.: A Budapest Bank fosztogatói

Tóta W.: A Budapest Bank fosztogatói