szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Janez Janša megsértődött és kilépett a konferenciabeszélgetésből, mielőtt az EP-képviselők kérdezhették volna.

Egy videó lejátszásán sikerült összevesznie Janez Janša szlovén miniszterelenöknek és a meghallgatást elnöklő Sophie in 't Veld holland EP-képviselőnek az Európai Parlament történetének nagy valószínűséggel legszürreálisabb ülésén.

Az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi (LIBE) szakbizottságának a szlovén sajtószabadságról rendezett vitája elől Janša egy mestercsellel tért ki: megsértődött és egyszerűen kilépett a videóbeszélgetésből, pedig mint kiderült, egyszer már lemondta a megjelenést, és direkt az ő kedvéért tették át a meghallgatást péntek délutánra.

A vitán Janša előtt szlovén újságírókat, jogászokat és az ombudsmant hallgatták meg a képviselők. Az ülés célja az lett volna, hogy a szlovén miniszterelnök maga válaszolja meg az EP-képviselők kérdéseit például azzal kapcsolatban, hogy

  • Miért osztott meg a Twitteren szlovén és a szlovén médiahelyzetről beszámoló külföldi újságírokat gyalázó posztokat?
  • Pontosan miért akarja elvonni a forrásokat az eddig függetlenül működő állam hírügynökségtől?
  • Mit ért azon, hogy "jogállamisági móka"?

Az EP-meghallgatások bevett rendje szerint a meghívott politikusok vagy szakértők először mondanak egy körülbelül tízperces beszédet, majd az EP-képviselők egymás után kérdéseket intéznek hozzájuk, amelyekre a politikus az ülés hosszától függően egy-két külün blokkban válaszol.

Ez a koreográfia az EP eddigi történetében és a szlován sajtószabadságról tartott ülés első felében is jól működött – egészen Janša fellépésig.

A szlovén kormányfő már a bevezetőre szánt idejét sem használta ki, csak igen ironikusan arról beszélt, hogy ő már 1987 óta azon dolgozik, hogy az EP foglalkozzon a szlovén sajtószabadsággal – ami a jugoszláv időkben valóban fontos is lett volna a minisztereknök szerint. Majd ezután a kitért arra, hogy

valóban van jogállamisággal és a sajtószabadsággal probléma Szlovéniában.

Ezt egy videóösszeállítással szerette volna illusztráni, amelyben az elmúlt harminc év újságírók elleni támadásait sorolták volna fel (nagy valószínűséggel azért, hogy rámutasson, az előző kormányok milyen hibákat követtek el), de erre az ülést elnöklő in 't Veld azt mondta, hogy nem lehetséges. Ezután egy körülbelül negyedórás szópárbaj következett arról, hogy Janšáék mikor küldték el a videót, mit mondott a technikus és in 't Veld asszisztense, és mit nem. A vita csúcsán a miniszterelnök azt vágta az EP-képviselő fejéhez, hogy

az EP-nek csak van annyi pénze, hogy megoldja azt, hogy egy három órával korábban elküldött videót lejátsszon.

In 't Veld hiába érvelt azzal, hogy technikai gondok vannak, és amúgy sem ez a szokás, hogy egy EP-meghallgatáson videókat néznek, de majd mindenkinek elküldik, helyette inkább haladjanak a kérdésekkel. Janša ezt nem várta meg, hanem egyszerűen kilépett a videohívásból.

Ez a politikushoz nem illő viselkedés komolyan aggasztó annak fényében, hogy júliusban Szlovénia veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét – jelentette ki az ülés végén az elképedt in 't Veld.

Az Európai Parlament plenáris ülése két hettel ezelőtt vitatta meg a magyar, lengyel és szlovén sajtószabadság helyzetét, amelynek lényegét Ramona Strugariu román EP-képviselő, a liberális-centrista Európa Megújul frakció tagja találóan így foglalt össze: "az elmúlt évtizedben az Orbán-rezsim tökéletesítette a taktikát, amellyel az állam letarolja a médiát, és ezt most Lengyelországba és Szlovéniába exportálja”.

Janša Orbán Viktor miniszterelnök egyik legnagyobb szövetségesének számít az európai politikában. A szlovén kormányfő, akinek pártja az Európai Néppárthoz tartozik, mindenáron szerette volna a Fideszt benntartani a pártcsaládban.

Fidesz kilépése után az egyre inkább orbáni módszereket alkalmazó Szlovén Demokrata Párt is kezd kínossá válni a pártcsalád számára, miközben arról hallani, hogy már Janša is tárgyal a Fidesszel, a lengyel Jog- és Igazságossággal, illetve az olasz Ligával egy új politikai formáció alakításán.

A kérdéses videó valószínűleg ez, vagy ennek egy vágott változata lehetett:

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Orbán Viktor: Megvan a 3,5 millió beoltott Magyarországon

Orbán Viktor: Megvan a 3,5 millió beoltott Magyarországon