szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Johnson & Johnson-oltások ritka mellékhatásaként fel kell tüntetni az alacsony trombocitaszámmal összefüggésbe hozható vérrögképződéses eseteket – állapította meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyógyszerkockázat-értékelő bizottságának (PRAC) vizsgálata.

Az uniós ügynökség azután döntött úgy, hogy megvizsgálja a kockázatokat, hogy az USA-ban több esetben is vérrög keletkezett azoknak a szervezetében, akiket a Johnson & Johnson termékével oltottak be.

Az EMA ugyanakkor továbbra is javasolja a Johnson & Johnson vakcina használatát, mivel annak előnyei meghaladják az esetleges kockázatokat.

Az uniós ügynökség szerint az USA-ban több, mint 7 millió ember kapta meg a Johnson & Johnson oltását, és mindössze 8 esetben fordult elő súlyos trombózis.

Miután a múlt héten amerikai gyógyszerügynökségek a Johnson & Johnson vakcinák használatának felfüggesztését javasolták a vérrögképződés kockázata miatt, maga a gyártó kérte arra az európai országokat, hogy állítsák le az oltásokat, míg az EMA vizsgálata be nem fejeződik.

Az EMA az AstraZeneca-oltások kockázatait is értékeltelte korábban. Az oxfordi oltás esetében is arra a következtetésre jutottak, hogy lehet összefüggés a vakcina és a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek között, de ennek ellenére továbbra is mindenkit arra biztattak, hogy vegye fel az oltást, mivel sokkal nagyobb eséllyel halhat meg valaki koronavírus-fertőzés következtében, mint az oltás mellékhatásai miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!